Pátek, 26. dubna 2024

Trendem technologie bude prý letos ekologie a bezpečnost

Technologické firmy budou hledat své možnosti, jak přispět k ochraně klimatu.
Trendem technologie bude prý letos ekologie a bezpečnost
Praha - Hlavními letošními trendy technologických oborů budou ekologie, ochrana osobních dat, boj proti daňovým podvodům a jednoduchost produktů. Vyplývá to ze zprávy expertní skupiny pro technologie, média a telekomunikace poradenské společnosti Deloitte, která analyzuje trendy, jež letos nejvíce ovlivní technický pokrok.

Jedním z hlavních určujících trendů zůstane podle zprávy i v tomto roce ekologie. Technologické firmy budou hledat své možnosti, jak přispět k ochraně klimatu. "Najdou je ve vývoji produktů a služeb přátelských k životnímu prostředí. Budou poukazovat na to, jak jejich výrobky vytvářejí alternativu k tak nešetrným činnostem, jako jsou služební cesty, případně jak s jejich pomocí lze racionalizovat spotřebu energie," uvedl partner Deloitte ČR a SR Petr Babický.

Aktuálním tématem bude i bezpečnost a ochrana osobních údajů. Státy si potřebují chránit své hranice, firmy své elektronicky skladované údaje a lidé svůj majetek a identitu. Hesla, identifikační čísla (PIN), elektronické podpisy a klíče nepředstavují dokonalé zabezpečení, protože se dají kopírovat, ztratit, ukrást i zapomenout. Perspektivním řešením jsou prý technologie založené na biometrických údajích.

Letošek přinese podle zprávy velký nástup nových aplikací biometrických metod pro běžné použití. Významnou úlohu při jejich rozšiřování sehraje státní správa. Některé země, od loňska i ČR, začaly vydávat cestovní doklady s biometrickými údaji jejich držitelů. Díky tomu se zlevní jednotková cena technologických zařízení a biometrická ochrana se postupně zlevní pro všechny potenciální uživatele.

Nové technologie rovněž budou v roce 2007 čelit snahám o jejich zneužití při daňových podvodech. Nové technologie, jako třeba polovodiče a mobilní telefony, se stanou nositelem nových možností ochrany proti tomuto typu zločinu. Například firmy mohou ve spolupráci se státními orgány opatřovat své zboží radiofrekvenčními značkami a tím je jednoznačně identifikovat.

Především ale musejí výrobci a obchodníci pečlivě sledovat daňovou a obchodní legislativu, neboť zákony jednotlivých zemí se výrazně liší a budou se měnit. "Zákony namířené proti podvodům s DPH již přijaly některé země Evropské unie. Dříve nebo později můžeme čekat podobné změny v legislativě týkající se DPH také v Česku," poznamenal partner Deloitte ČR John Ploem.

Také v letošním roce se budou technologické firmy dále zdokonalovat ve vývoji a aplikacích mobilních energetických zdrojů, odhadla analýza. Jen na vývoj suchých článkových baterií se ročně vynakládá 31 miliard USD (666 miliard Kč), dalších šest miliard dolarů (130 miliard korun) padne na vývoj znovunabíjecích baterií. Pozornost firem se ale prý upne spíše na možnosti průběžného získávání energie ze zatím neobvyklých, ale všudypřítomných zdrojů, jako jsou sluneční záření či denní světlo, teplota lidského těla, pohyb, apod.

Marketingové poznatky napovídají, že v roce 2007 mohou být obchodně úspěšnější firmy, které nabídnou spotřebitelům jednoduché monofunkční přístroje než výrobci složitých integrovaných zařízení. Reklamační oddělení specializovaných obchodů tvrdí, že jen u poloviny všech reklamací je příčinou skutečná vada zboží. V polovině případů zákazníci vracejí výrobky proto, že jim nerozumějí a nedovedou je ovládat. Průměrný spotřebitel věnuje návodu k použití nejvýše 20 minut. Pokud během této doby přístroj neovládne, odmítá jej.

Ve skupině Deloitte pro technologie, média a telekomunikace pracuje přes 5000 partnerů, ředitelů a senior manažerů členských firem. Pobočky členských firem působí ve 45 zemích světa. Deloitte Touche Tohmatsu je organizací sdružující po celém světě firmy, jejichž cílem je poskytovat odborné služby a poradenství a které se při poskytování služeb klientům řídí jednotnou globální strategií uplatňovanou v téměř 150 zemích světa.

http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů