Pátek, 26. dubna 2024

Na ekologické dotace dá Moravskoslezský kraj méně než loni

Na ekologické dotace dá Moravskoslezský kraj méně než loni

Ostrava - Téměř 37 milionů korun vydá letos Moravskoslezský kraj na ekologické dotace, je to ale méně než v loňském roce. Peníze investuje například do projektové dokumentace k výstavbě nových čistíren odpadních vod, ale také na projekty spojené s ochranou přírody a ovzduší nebo na vzdělávací programy související s ochranou životního prostředí, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová.

Rada kraje vyhlásila tři ekologické dotační programy a zájemci do nich mohou své projekty přihlásit do 23. února. Podrobnosti včetně formulářů lze najít na webu www.kr-moravskoslezsky.cz.

"Zájem o tyto dotace je každoročně velký, v programu podpory projektové přípravy až dvojnásobný," uvedl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Hynek Orság. Na dotace jde letos obecně méně peněz než loni, a to hlavně kvůli vysokým investicím kraje do zóny v Nošovicích.

První z vyhlašovaných ekologických dotačních programů je věnovaný především na podporu vzdělávacích aktivit v oblasti životního prostředí. "Hodnotit budeme mimo jiné kvalitu projektu a jeho dlouhodobý přínos pro kraj, důležité je působení především na mládež, ale také spolufinancování z jiných zdrojů," přiblížil podmínky prvního z programů náměstek hejtmana Pavol Lukša. Dotační programy na podporu aktivit v oblasti životního prostředí vyhlašuje kraj již pošesté a objem financí se spíše zvyšuje, letos má kraj připraveno 1,5 milionu korun. Maximální výše podpory je 70 procent nákladů na projekt, žadatel musí investovat minimálně 50 000 korun.

Patnáct milionů korun je pak připraveno v pokladně kraje pro obce na drobné vodohospodářské akce. "Peníze půjdou především na řešení problémů s odváděním a čištěním odpadních vod a zásobováním obyvatel pitnou vodou," upřesnil Lukša. Vloni kraj na tyto projekty věnoval asi o 4,5 milionu korun více.

Velký zájem je podle kraje hlavně o poslední z ekologických dotačních programů. V něm kraj rozděluje peníze na zpracování projektové přípravy čistíren odpadních vod, investuje do projektů na zlepšování kvality pitné vody, odstraňování ekologických zátěží, ochranu přírody nebo ochranu před povodněmi. Jde o akce, s nimž se pak obce či města ucházejí o podporu jejich realizace z peněz Evropské unie nebo usilují o dotaci ze státního rozpočtu. Minimální dotace je 50 000 korun, maximální pak dva miliony korun na jeden projekt. Zastupitelstvo kraje odhlasovalo letos na tyto účely 20 milionů korun, vloni kraj přispěl 68 žadatelům celkově více než 37 miliony korun.

Martina Kubíčková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů