Pátek, 29. března 2024

Hospodští na zákazu vydělávají

Hospodští na zákazu vydělávají
Ze zákazu kouření, dlouholetého strašáku evropských i amerických hostinských, se nakonec vyklubal dobrý kšeft. "Prodám teď na baru mnohem víc jídla", libuje si George Harrington z amerického Salemu, kde bylo zakázáno kouření v roce 2003. Podle Harringtona lidé v jeho podniku jedí mnohem raději, protože jim sousedi nekouří pod nos. Podobná je situace i v Evropě. Počet zákazníků v restauracích se například v Irsku či v Itálii po zavedení zákazu kouření ve veřejných prostorách nesnížil a navíc vzrostl prodej jídla. Například na začátku tohoto týdne právě z tohoto důvodu oznámila zvýšení svých tržeb společnost Greene King, která provozuje bary ve Skotsku.
Hlášení hospodských o vyšších prodejích jídla po zákazu kouření potvrzuje i průzkum provedený Harvard School of Public Health v americkém státě Massachusetts. Podle něj vzrostla výše daní odváděných z prodeje jídla poté, co se v restauracích přestalo kouřit, o devět procent (po odečtení vlivu inflace). O něco méně narostl výnos z daně z prodeje alkoholu. V New Yorku se po zákazu kouření v roce 2003 zvýšil počet lidí zaměstnaných v barech a restauracích o více než 10 tisíc. Město navíc vyhovělo žádostem o udělení 1361 nových licencí na prodej alkoholu Tvrdí to studie vypracovaná newyorským magistrátem a citovaná v deníku The New York Times.
Odpůrci zákazu kouření ale upozorňují na jeden problém: na omezení kuřáků vydělávají velké řetězce restaurací a kaváren typu Starbucks, ale prodělávají malé bary, kde se nevaří. "Kdysi za starých časů trávili kuřáci hodiny v mém baru popíjením a klábosením," tvrdí majitel pěti taveren na Manhattanu David McWater. Dnes se zdrží jen polovinu času a navíc chodí kouřit ven. "Nemůžu obsluhovat lidi venku. Když jdou ven, přicházím o výdělek," stěžuje si McWater. Podle něj se nárůst tržeb v jeho podnicích snížil o 7 - 14 procent.
Ve Francii jsou proti omezení kouření trafikanti. Ve Velké Británii zase restauratéři protestují, že zákaz kouření má platit ze dne na den bez "přechodného období". Jinak je ale zákaz "příležitostí k tomu, jak vylepšit naše venkovní zařízení", prohlašuje Nick Bush, šéf asociace provozovatelů malých barů a jejich dodavatelů. Toho se ale obávají ochránci přírody i britští Liberální demokraté. V Irsku se totiž po zákazu kouření rozšířily venkovní ohřívače na plyn. Kuřáci prostě sedí venku a dál kouří. A teď to bude podobné i v Británii, tvrdí mluvčí strany. Už teď prý tyto ohřívače ve Spojeném království vyprodukují každý rok 380 tisíc tun skleníkových plynů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů