Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kanada a Spojené štáty americké vypustili satelit na monitorovanie rozmanitosti biologických druhov a klimatických zmien nad severnou Amerikou. "Pomocou infračerveného radarového systému a ďalšieho technického vybavenia nám toto partnerstvo prinesie informácie, vďaka ktorým budú mať plánovači prírodných zdrojov lepší prístup k terénu, informáciám o rizikách lesných požiarov, zmien v biologickej rozmanitosti a efektom klimatických zmien na permafrost (trvalo zamrznutú pôdu)," uviedlo kanadské ministerstvo životného prostredia. Permafrost, ktorý zotrváva pod bodom mrazu dva i viac rokov je dokonalým indikátorom klimatických zmien. "Keďže budeme spolupracovať, toto partnerstvo nám umožní deliť sa o vedecké informácie, takže budeme môcť lepšie monitorovať našu zem i zamrznuté oblasti na severe," dodal minister Gary Lunn.

Přelouč  Obyvatelé Přelouče v letošním roce zaplatí za vyvážení popelnic stejnou částku jako v roce loňském. Tedy 492 korun. Protože ale jsou celkové náklady na likvidaci komunálního odpadu podstatně vyšší, než město od lidí vybere, chce radnice více propagovat separaci odpadů a oddělený sběr jeho využitelných částí. Dojde k nárůstu počtu stanovišť kontejnerů i sběrných nádob, uvedla mluvčí radnice Jiřina Hutlová s tím, že své místo v osvětě zaujmou i přednášky zástupců města na základních školách. Čím menší děti, tím snáze se naučí separovat, dodala mluvčí.
Přelouč dostává od společnosti EKO ľ KOM za vytříděné složky odměnu, která téměř pokryje náklady na oddělený sběr a svoz papíru, plastů a skla. Naproti tomu stále dochází ke zvyšování základního poplatku za tunu uloženého komunálního odpadu na skládku, dodává mluvčí.

Město Strakonice vyhlásilo prostřednictvím Městského úřadu Strakonice, odboru životního prostředí, velkou soutěž k 640. výročí udělení městských privilegií městu Strakonice. Její název "Město v přírodě - příroda ve městě" napovídá, že se jedná o soutěž ekologickou. Zapojit do ní se může široká veřejnost.
Soutěž začala 1. února a potrvá 6 týdnů. Ve stejném duchu bude pokračovat opět na podzim. Více řekl Miroslav Šobr z odboru životního prostředí Městského úřadu ve Strakonicích: "Plný text reportáží je umístěn na webových stránkách města Strakonice vždy od čtvrtka a zkrácený text bude také v regionálních novinách."
Zmíněná webová adresa města Strakonice, na které najdete více informací k soutěži, je www.mu-st.cz.

Obyvatelé metropole loni odebrali 2,2 GWh elektřiny z obnovitelných zdrojů.  520 pražských domácností, 46 podnikatelů a jeden velkoodběratel si dosud vybrali speciální tarif PREko. Za každou kilowatthodinu platí o deset haléřů více oproti běžné ceně elektřiny. Pražská energetika (PRE) tento desetihaléř ukládá na speciální účet a z nashromážděných peněz podporuje budování dalších obnovitelných zdrojů.  Celkem se v hlavním městě spotřebuje okolo jednoho procenta elektřiny z obnovitelných zdrojů za rok. „Smlouvy na rok 2007 signalizují, že přibudou další odběratelé zelené elektřiny. Potěšující je zpráva, že mezi nimi budou i noví velkoodběratelé. Celková spotřeba elektřiny z obnovitelných zdrojů by se tak mohla letos výrazně zvýšit - až na 10 GWh, tedy o 455 procent,“ říká tiskový mluvčí PRE  Petr Holubec.

V Moravskoslezském kraji se úspěšně rozvíjí sdružení odborníků na informační technologie. Takzvaný IT Cluster, který pracuje na řadě projektů, působí při Fakultě elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.
IT Cluster je jediným sdružením svého druhu v republice. Při svém založení měl 18 členských firem. Jak upřesňuje děkan fakulty a šéf sdružení Ivo Vondrák, dnes už jich je 26. "Je to poměrně velké sdružení firem, které podnikají v oblasti informačních technologií. Klíčové na tom je, že vlastně v centru veškerého dění je naše fakulta. Jsme schopni lidem poskytnout naše studenty, výzkumné kapacity. Naopak zase chceme získat zpětnou vazbu firem, které jsou členy toho clusteru."
Ojedinělé společenství expertů na informační technologie pracuje například na počítačové simulaci povodní. Cílem projektu, který financuje Moravskoslezský kraj, je zpřístupnit lidem obraz o tom, jak se v jejich bydlišti při silných deštích vyvíjí nebo bude vyvíjet rozlev vody a záplavové vlny. Program by občané mohli začít využívat během dvou let.
"Bude řešena prototypově pouze omezená oblast Stonávky, ale předpokládáme, že pokud si toho firmy všimnou a budou to chtít dál rozšiřovat, tak bychom mohli dosáhnout situace, že v dohledné době kdokoliv v našem kraji bude moci se podívat, jak to vypadá třeba i s jeho domem," dodal vedoucí clusteru Ivo Vondrák.
IT Cluster také řeší projekty elektronického vzdělávání a internetového portálu, kterým chce do kraje přivést další odborníky na informační technologie.

Japonská Yokohama představila novou nákladní pneumatiku, jež nabízí kromě dobrého výkonu také šetrnost k životnímu prostředí. Podle společnosti pneumatika vydrží déle a díky nízkému valivému odporu snižuje spotřebu paliva. Novinka s názvem 703ZL patří do tzv. řady Z, jež používá technologie šetřící životní prostředí. „Hlavní částí pneumatik Z je optimálně tvarovaný vzorek běhounu, speciální směs a odolná kostra. Celek je pak vytvořen s ohledem na dlouhou životnost koster a nízký valivý odpor,“ vysvětluje John Cooney, šéf prodejů Yokohamy. Podle Cooneyho má nová 703ZL dokonce nejhlubší vzorek z pneumatik na trhu – celých 2,54 cm (jeden palec) – společně s nejnižším valivým odporem ve své třídě. Na postranních blocích je také použito více kaučuku, což znamená delší kilometrový proběh. Nová směs také mimo jiné zabraňuje přílišnému přehřívání a tím pomáhá rovnoměrnému sjíždění pneumatiky. Drážky vzorku byly navrženy tak, aby zabraňovaly usazování nečistot a kamínků ve vzorku.

LIŠOV - Kontroverzní skládka v Lišově se bude nejspíš rozšiřovat.
Přestože hlasování o dalším ukládání odpadu na mimořádném zastupitelstvu v tomto jihočeském městě skončilo nerozhodně, platí nadále rozhodnutí z roku 2005. To rozšíření podporuje.
Před vlastním hlasováním proběhla vášnivá diskuse. Zatímco odpůrci argumentovali zdravotními nebezpečími, příznivci rozšíření hovořili o ekonomických výhodách. Za další dva roky by totiž měla skládka přinést do městské pokladny asi 45 milionů korun. Na to lidé, kteří byli veřejného jednání přítomni, obvinili vedení města z korupce s tím, že prodává zdraví obyvatel za třicet stříbrných. Na porušení provozního řádu při skládkování pak upozorňovala také městská zastupitelka za KSČM Miluše Joanidu. Přečetla i vybrané pasáže ze zprávy České inspekce životního prostředí, která upozorňuje na nebezpečnost skládky.
Jasně vyplývá, že všechno v pořádku na skládce nebylo, zhodnotila Joanidu text, v němž inspektoři uváděli například, že v komplexu byly nesprávně uloženy nebezpečné látky. A já jsem jasně vysvětlila, proč nevěřím tomu, že A.S.A. bude dál dodržovat podmínky ministerstva. Protože podmínky byly udány už předtím a také se nedodržovaly.

Svijany - Obec Svijany chce být připravena na přírodní živel, tím jsou povodně. Nyní probíhají administrativní přípravy pro podání žádosti o dotaci na protipovodňová opatření. Obec se s povodněmi již setkala v roce 2006, kdy voda z Jizery vystoupila třikrát z břehů a zatopila její přilehlou část I. Nyní je v ohrožení dvaadvacet rodinných domků. Akce je dokumentačně připravena a v případě přiznání dotace bude realizována v roce 2008.

Českolipsko - Správci lesů na Českolipsku budou pomocí vysazování listnatých stromů zpevňovat lesní porosty, které se z velké části skládají z jehličnanů.
Toto opatření zamezí případnému dalšímu padání stromů při větrných smrštích. Kořeny jehličnanů nesahají příliš hluboko do půdy a tak je silný vítr porazí či vyvrátí mnohem snadněji, než stromy listnaté. K tomuto opatření se chystají českolipské Městské lesy, Lesy ČR Česká Lípa a VLS Mimoň.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů