Čtvrtek, 28. března 2024

Velký ekologický projekt je ohrožen

Velký ekologický projekt je ohrožen

Fermentační jednotka, která tříděný městský odpad převádí na teplo a elektřinu a vyrábí využitelnou biomasu, měla nákladem 65 miliónů vyrůst ve Vysokém Mýtě. Velkorysý projekt, svého druhu druhý největší v Česku, je však vážně ohrožen.
Krizová situace vznikla, když byly v polovině února vyhlášeny výsledky výběrového řízení na stavbu vysokomýtské fermentační stanice. Vítězem se stala společnost VCES s nabídkou 71,3 miliónu korun.
„Bylo to už druhé výběrové řízení, vloni vyhrála firma Skanska s nabídkou tuším 69 miliónů. My jsme ji odmítli a výběrové řízení zrušili, protože to bylo o osm miliónů víc, než se podle projektu čekalo. Druhé výběrové řízení, uzavřené teď, má ovšem vítěze s cenou ještě vyšší! Je to pro nás neúspěch,“ řekl Právu František Jiraský (nezávislý) místostarosta Vysokého Mýta.
Podle názorů vysoko mýtských radních je cena nepřijatelná, byť město dostalo na projekt evropskou dotaci 46,6 miliónu korun, Státní fond životního prostředí a Pardubický kraj přidaly další milióny.
„S takovou cenou za dodávku fermentační stanice se dostáváme do červených čísel a musíme zvážit, jestli je vůbec únosné se do akce pustit. Zkusíme ještě jednat o ceně s VČES,“ dodal Jiraský.
„Tento projet je nový, stavební firmy nemají zkušenosti s technologií, myslím, že si tam nechávají zbytečně velkou rezervu na reklamace,“ vyslovil naději Martin Krejza (ODS), starosta Vysokého Mýta.
„Pokud nezačneme stavět do června, o dotace ale přijdeme,“ potvrdil starosta Právu a připustil, že termíny jsou napjaté. Nevidí už jinou cestu než rychlou dohodu s VCES o výrazném snížení ceny nebo v březnu chce na zastupitelstvu města předložit zrušení celého projektu.
Do výběrového řízení se podle informací Práva přihlásila i firma Profistav, ale nejenže s nabídkou na realizaci stavby za přijatelných 62 miliónů korun nezvítězila, nebyla do soutěže vůbec zařazena. „Zapomněli do přihlášky napsat, že nemají dluhy a penále vůči státu na sociálním zabezpečení. Oni dluhy nemají, ale ze zákona neměli možnost tuto chybu opravit, jedinou větu doplnit. My jsme je museli vyloučit. Prostě přes to nejede vlak. Absurdní požadavek zákona nás stojí skoro deset miliónů korun,“ připustil starosta.


Zdeněk Seiner

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů