Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňští ekologové zachránili tunu ryb

Plzeňští ekologové zachránili tunu ryb

Plzeňští ekologové ze zaneseného koryta bývalého náhonu k mlýnu v Bukovci na Berounce vylovili a přenesli do bezpečí bezmála jednu tunu ryb, kterým hrozilo uhynutí. Koryto se od pondělí opravuje, povede v něm voda k dokončované nové vodní elektrárně, píše dnešní regionální Právo.
"Během deseti hodin jsme vylovili přes 950 kilogramů ryb, které jsme pak ručně nosili do řeky. Byl to náš největší záchranný transfer," řekl vedoucí záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Podle něho nebylo možné kvůli výškovému rozdílu nánosů náhon vypustit, a tím pádem vytlačit ryby do koryta řeky přirozenou cestou.
Ochranáři museli vodu postupně vyčerpat a ryby nalovit do podběráků. Podařilo se jim zachránit asi 90 procent celé rybí obsádky koryta. Překvapila nás její druhová pestrost od bílé ryby až po ušlechtilé štiky, líny, candáty nebo úhoře, řekl Makoň. Některé ryby v náhonu zimovaly.
Na rybí migraci pamatuje i projekt elektrárny. "Postavíme rybí přechod tak, aby se ryby bez problému dostaly nad jez," uvedl Karel Dvořák ze společnosti MVE Bukovec-mlýn, která elektrárnu bude vlastnit. Voda na dvě turbíny o výkonu 500 kilowattů poteče 60 metrů dlouhým a devět metrů širokým kanálem.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů