Středa, 24. dubna 2024

Stovky firem nemají povolení vypouštět znečišťující látky

Stovky firem nemají povolení vypouštět znečišťující látky
Více než polovina ze zhruba šesti set zemědělských a potravinářských podniků, kterých se týká povinnost vlastnit integrované povolení pro vypouštění znečišťujících látek, toto povolení nemá. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Podniky, u nichž úřady povolení vyžadují zejména z hlediska kapacity, je musí mít do letošního 30. října. Jinak se vystavují pokutám, sankcím a nelze vyloučit ani zákaz výroby.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič upozorňuje, že podniky mají k vyřízení povolení nejvyšší čas. U zemědělských a potravinářských podniků totiž proces trvá půl roku až rok. Žádost o integrované povolení vyřizuje místně příslušný krajský úřad. Ty nyní podle ministerstva zaznamenávají, že mnoho podniků předkládá neúplné žádosti, které musí vracet žadatelům k doplnění, čímž se celé řízení prodlužuje.

Ze zhruba 120 podniků vyrábějících potraviny, krmiva či nápoje, jichž se povinnost týká, má povolení padesát, dalších 33 si o něj požádalo. Neuspokojivá situace je podle ministerstva také ve velkochovech drůbeže a prasat, kde by integrované povolení mělo mít kolem 450 zařízení. Doposud jej obdržela necelá polovina. Asi 80 velkochovů má žádosti ve schvalovacím řízení.

Z osmi kafilerních zařízení si povolení vyřídily čtyři a ostatní podaly žádost. Zatím ještě nepodal žádost o integrované povolení na krajský úřad žádný z provozovatelů dalších přibližně 90 asanačních provozů, jako jsou bioplynové stanice a kompostárny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů