Čtvrtek, 18. dubna 2024

Novým investičním hitem se stává voda

Novým investičním hitem se stává voda

Stále rostoucí nedostatek čisté pitné vody v některých částech světa vyhání vzhůru akcie všech firem, které souvisí s úpravou nebo přepravou této nenahraditelné tekutiny.

Rychle vznikají podílové fondy firem, zabývající se vodou a zaznamenávající raketový růst. Blíží se i doba, kdy se voda stane jednou z komodit, obchodovaných na burze.
Na rozdíl od dalších komodit požadavek na vodu je nutný, stálý a jasný. Voda nenese žádné další riziko ohrožení z objevení alternativních zdrojů.

Mezi světové společnosti, které v poslední době začaly masivně investovat do vody, patří například americká General Electric (GE). Tyto "vodní" operace jsou součástí nové snahy GE nabídnout produkty, jež jsou šetrné k životnímu prostředí. Prodej "green" produktů GE stoupl za poslední rok za zdvojnásobených objednávek o 63 procent k deseti milionům dolarů.

Indexy trhají rekordy

Mnoho investorů se tak na základě podobných úvah začalo investicemi do vody aktivněji zabývat. Důkazem může být například nárůst indexu Dow Jones US Water, který dokázal od roku 2002 posílit o plných 150 procent.

"Velmi silně roste i Bloomberg Water Index," uvádí analytik Štěpán Pírko z brokerské firmy Colosseum. "V něm jsou zastoupeny akcie 20 hlavně vodárenských firem z celého světa, ale i firem, zabývajících se čištěním odpadních vod, odsolováním mořské vody, filtrací a dalšími vodárenskými technologiemi," uvedl.

dj_water_index.jpgTakové společnosti podle něj velmi prosperují, stejně jako firmy, jejichž předmětem činnosti jsou tzv. utilities, tj. dodávky a čištění vody, tepla, elektřiny a plynu, odvoz a zpracování komunálních odpadků. Na akciovém trhu jsou to podle Pírka dnes jedny z nejlepších firem a poptávka po jejich akciích podle něj dále poroste.

Analytik Jan Moulis z firmy Capital Partners uvádí jako příklady růstu investic indexy PHO a podílový fond ETF. "Ten vzrostl za posledních 6 měsíců o 30 procent," uvedl.

Ještě progresivněji roste podle Pírka britský podílový fond Ecofin Water and Power Oportunities Fund, britský fond, který investuje do vodárenských a energetických firem. Za posledních 12 měsíců vzrostla jeho hodnota o 68 procent. Proti americkému indexům SPI je to daleko více. Standard and Poor´s vzrostl za tu dobu o 10 procent, pražská burza o 11 procent. Pro dlouhodobého investora je to tedy výborná investice, očekává se, že růst bude pokračovat," doporučuje Pírko a dodává, že podílnictví ve fondu lze koupit přes brokera i v Praze.

Podobně lukrativní investicí je podle Pírka i americká firma Consolidated Water, která se zabývá odsolováním mořské vody v oblasti Střední a Jižní Ameriky. "Vyvinula technologie na odsolování mořské vody. Její akcie vzrostly za rok o desítky procent," říká Pírko.

"Při hledání perspektivních investičních příležitostí v daném sektoru je vhodné se zaměřit spíše na water treatment, water control, wastewater nebo water facilitate," shrnuje Moulis. Pro příklad uvádí několik společností, skrývajících se pod burzovními symboly jednotlivých společností) AWR, WTR, PHO, SBS, CWCO, NLC, UU, VE nebo AMN (více informací o těchto firmách naleznete například na www.bigcharts.com ).

A co obchodování s vodou jako komoditou na burze?

"Zatím je to spíše hudba budoucnosti. Je to proto, že vyspělé země nedostatkem vody netrpí a ty, které nedostatek této kapaliny pociťují, nemají dost velkou kupní sílu. Navíc přepravní náklady jsou příliš vysoké v porovnání s cenou balené vody. Ale během několika let se to může změnit, když vezmeme v potaz, jak rychle roste ekonomika Číny. Takže je možné, že tak do deseti let se bude s vodou na burze obchodovat podobně jako třeba s ropou," uzavřel Pírko.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů