Pátek, 26. dubna 2024

Arnika zve veřejnost na diskusi o budoucnosti Pankrácké pláně

Arnika zve veřejnost na diskusi o budoucnosti Pankrácké pláně

PRAHA – Zůstane Praha obdivovanou historickou perlou Evropy, nebo se změní ve skleněné city plné mrakodrapů? Plány investorů na výstavbu „moderní protiváhy Pražského hradu“ budou hlavním tématem přednášky, pořádané ve středu 11. dubna od 18 hodin v knihovně sdružení Arnika na Žižkově (Chlumova 17, Praha 3). Posluchači se dozvědí o projektech na výstavbu výškových budov Praze, ale také o přístupech jiných metropolí světa ke svému rozvoji. Jsou mrakodrapy šetrné k životnímu prostředí a potřebuje je Praha vůbec? – i o tom budou moci účastníci diskutovat s vedoucím Centra pro podporu občanů Arniky Martinem Skalským.

 

 

„Přestože příprava projektů na výstavbu mrakodrapů na Pankráci a v Holešovicích probíhá již roky, obyvatelé metropole zatím stojí mimo diskusi. Vše se řeší jen mezi investory a úředníky za zavřenými dveřmi kanceláří. Naše beseda je jednou z možností, kde se mohou k hrozící změně charakteru města  vyjádřit také Pražané. Jejich názory budeme poté tlumočit pražskému magistrátu,“ vysvětluje Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Umístněním nových dominant na Pankrácké pláni by Praha přišla o část své identity. Dnes je naše město jedním z posledních v Evropě, které si uchovalo své historické panorama, což přijíždějí obdivovat každý rok statisíce turistů. Závažná rozhodnutí o mrakodrapech musí být předmětem široké veřejné diskuse,“ říká Skalský.

 

Arnika sleduje projekty na výstavbu mrakodrapů na Pankrácké pláni již od svého vzniku a pomáhá místním občanským sdružením čelit plánům investorů. Výškové budovy mají extrémní nároky na dopravu a vyvolaly by zvýšení automobilového provozu na severojižní magistrále, a tím i v centru Prahy. V oblasti jsou přitom již dnes překračovány hygienické limity pro hlučnost a prašnost. Také využití budov je problematické – má jít především o kanceláře, hotel a parkoviště. Obyvatelé Pankráce by si naproti tomu přáli nové zázemí pro sport, volný čas, kluby, obchody a zařízení služeb, které zatím v této oblasti chybí.

 

V roce 2005 začala Arnika jednat s Výborem světového dědictví UNESCO. Jeho ředitel Francisco Bandarin potvrdil, že Česká republika porušila při přípravě projektu na výstavbu mrakodrapů své mezinárodní závazky, neboť UNESCO o akci neinformovala. Podle významných odborníků na památkovou péči by mohl tento incident vést k zapsání Prahy na „seznam památek v ohrožení“, neboť mrakodrapy na Pankrácké pláni poškozují unikátní historické panorama, které bylo jedním z důvodů pro zápis na listinu Světového dědictví.

 

Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s ochranou přírody každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve své žižkovské knihovně (Chlumova 17, Praha 3). Vstup je zdarma, prostory jsou snadno přístupné i pro lidi se zvláštními potřebami (přízemí). V žižkovské klubovně Arniky je k dispozici také knihovna s více než dvěma tisíci knih a publikací o životním prostředí, desítkami videokazet a řadou titulů tématických časopisů.

 

Přednáška s diskusí „Mrakodrapy na Pankráci – chlouba nebo ostuda?“ se koná v rámci projektu „Podpora demokratického rozhodování o životním prostředí“, podpořeného z prostředků programu MATRA-KAP Velvyslanectví Nizozemského království v ČR.

 

 

Program přednášek pořádaných v Praze sdružením Arnika naleznete zde:

www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů