Pátek, 26. dubna 2024

V Kladně plánují vznik centra na zpracování odpadů

V Kladně plánují vznik centra na zpracování odpadů

Kladno - V Kladně by do roku 2010 mělo vzniknout centrum na zpracování odpadů, jehož kapacita bude dostatečná pro město i okolí. Centrum bude umístěno v některé z méně využívaných průmyslových zón. Vedení města si od jeho zřízení slibuje lepší nakládání s komunálním odpadem, ekonomičtější využívání moderní technologie a omezení vlivu zpracování odpadů na životní prostředí. Novinářům to dnes řekla mluvčí magistrátu Petra Kučerová.

Celkový odhad nákladů na vybudování centra činí 165 milionů korun. "Zdrojem financování by se mohl stát Operační program životní prostředí evropských fondů, kde podpora dosahuje až 96 procent nákladů," uvedl primátor Dan Jiránek s tím, že centrum může být spolufinancováno také z Fondu životního prostředí Středočeského kraje.

Již loni zastupitelé schválili Plán odpadového hospodářství města Kladna. Jedním z jeho cílů je zavedení sběru biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu. V květnu se ve 450 rodinných domech ve starší i nové zástavbě v Kladně začne uskutečňovat pilotní projekt, který má pomoci snížit podíl skládkovaných komunálních bioodpadů do roku 2010 o 25 procent a o 65 procent do roku 2020 oproti produkovanému množství tohoto odpadu do roku 2005. 

"V plánu odpadového hospodářství se počítá s podporou správného domovního kompostování, aby se na skládky ukládalo pouze nezbytně nutné množství bioodpadů," uvedla Kučerová.

V Kladně chtějí také do roku 2011 zvýšit počet nádob na tříděný odpad. Podle plánu by tam mělo k nynějším 140 přibýt 50 nádob na papír, počet nádob na plasty vzroste ze 162 na 210 a na sklo z 96 na 120 nádob.

Náklady na plnění pětiletého programu odpadového hospodářství město vyčíslilo na 14,8 milionu korun. Z této částky půjde 11 milionů korun na postupné zvyšování počtu nádob na separovaný odpad.

Plán odpadového hospodářství mají i další středočeská města, například Kutná Hora nebo Kolín. Tyto dokumenty vycházejí z plánu odpadového hospodářství Středočeského kraje. Měly by ho mít všechny obce, protože jsou ze zákona jako tvůrce odpadu povinny odpad likvidovat a třídit.

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů