Pátek, 26. dubna 2024

Holanďané staví domy, které přežijí potopu

Holanďané staví domy, které přežijí potopu
Malý trajekt pluje tam a zpátky, z jednoho břehu řeky Mázy na druhý. Jinak se směrem od jihu do města Maasbommelu nedostanete. Krajina je přímo nasáklá vodou, protkaná řekami a sítí náspů, které mají celou oblast ochránit před záplavami.

Ne vždy to stačí. V letech 1993 a 1995 povodně donutily tisíce obyvatel, aby opustili své domovy.

Hustě zalidněné Nizozemsko je jednou ze zemí nejvíce ohrožených změnami klimatu a stoupající mořskou hladinou. Nizozemští vědci předpovídají, že do roku 2100 se zvedne o více než metr.

Zároveň je čím dál větší nouze o pozemky. Vláda odhaduje, že v příštích dvou dekádách bude zapotřebí půl milionu nových domů. Většina půdy vhodné pro konvenční stavby už je ale zabrána, a tak se experimentuje.

Nábřeží Maasbommelu lemuje řada "obojživelných" modrých, žlutých a zelených domů. V základech mají prázdnou betonovou kostku, aby se udržely na vodě. Mohou ustát růst hladiny až o čtyři metry. Pitná voda a elektřina je do nich "pumpována" pružnými trubkami.

"Snažíme se vyvinout nové typy budov, které by neměly žádný negativní dopad na životní prostředí," uvádí Chris Zevenbergen z developerské společnosti Dura Vermeer.

Nejlevnější stojí celých 260 tisíc eur, ale poptávka je vysoká. A zajímají se o ně také v cizině. Měli tu hosty i z New Orleansu, který předloni zničily záplavy.

"Na světě je hodně říčních delt, jež mají potíže s novou půdou pro ekonomické aktivity. Tohle soužití s vodou by jim mohlo pomoci," soudí Zevenbergen.

Cees Westdijk s manželkou si koupili jeden z domů, protože chtěli žít u vody. A prakticky si ani nevšimnou, když je okolní oblast zaplavena. "Dá se tak postavit velký barák i menší domek. Pro země, které jsou v podobné situaci, je to šikovné řešení," říká Westdijk. Podotýká přitom, že plovoucí domy nemohou nahradit klasické protipovodňové zátarasy.

Pro někoho jde možná o docela radikální nápad, ale jiní si myslí, že Nizozemsko by mělo jít mnohem dál. Frits Schoute řídí "ekologicky udržitelný" projekt Ecoboot, v jehož rámci plánuje stavbu celých měst na moři.

"Náš tradiční přístup - bojovat s oceánem pomocí náspů, poldrů - nestačí. Musíme takříkajíc jít s vodou," vysvětluje Schoute.

Připouští, že velká plovoucí města jsou dlouhodobý projekt, ale domy v Maasbommelu považuje za první krok. "Změna musí přijít zdola nahoru, ne naopak," dodává nizozemský vizionář.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů