Pátek, 26. dubna 2024

Ochrana přírody není magnetem pro teenagery

Ochrana přírody není magnetem pro teenagery

KARLOVY VARY - Český svaz ochránců přírody sice v Karlových Varech existuje už dvacet pět let, ale poslední dobou mají ochránci velké problémy se sháněním nových členů a zájem mladých lidí je prý mizivý.


Přesto se ochránci přírody nevzdávají. Podle jednatele a poradce Miloše Háka je slabá účast odrazem celkového přístupu lidí. „Doba se změnila a dnešní mladí lidé raději sedí doma u počítače, než aby vyrazili do přírody. Podle mě to určitě není dobré,“ posteskl si Hák. Statistiky mluví jasně a neúprosně. „Kdysi jsme měli stovky členů, a nyní jsme rádi, že je nás kolem dvaceti.

Z toho mladých lidí je asi jen osm a jsou to stejně většinou potomci dávných členů, které k zájmu o přírodu a životní prostředí přivedli jejich rodiče,“ dodal jednatel. Podobně problematický je i přístup úřadů k této neziskové organizaci. „Dříve jsme ročně dostávali na naše aktivity příspěvky i třicet tisíc korun ročně. Nyní jsme za sedmnáct let získali pouhý tisíc,“ doplnil ochránce přírody. I přes tyto problémy neztrácejí členové hlavu. „Určitě se budeme dál snažit naše ideály udržet a získat mladé lidi, kterým není příroda lhostejná.

Nyní chystáme projekty o alternativní medicíně, ochraně ptactva i zdrojů pitné vody,“ vysvětlil Hák. Jednou z nadějí svazu je patnáctiletý Jakub Janecký. „Mé vrstevníky ochrana přírody neláká, ale mě baví a dává mi dobrý pocit i znalosti,“ povtrdil Janecký.


Jan Havelka
http://karlovarsky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů