Pátek, 26. dubna 2024

H. Králové podá žalobu na ÚOHS kvůli pokutě za tendr na odpady

H. Králové podá žalobu na ÚOHS kvůli pokutě za tendr na odpady
Hradec Králové - Město Hradec Králové podá k brněnskému krajskému soudu správní žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli pokutě 700.000 korun, kterou mu úřad v dubnu udělil za tendr na odpady. Město se chce obrátit i na ombudsmana. Hradecká radnice se domnívá, že v tendru v hodnotě 200 milionů korun postupovala správně. Řekl to hradecký primátor Otakar Divíšek.

Pokutu dal antimonopolní úřad městu za to, že tendr v roce 2005 špatně vedlo a porušilo tím zákon o veřejných zakázkách. "Jsme si jistí, že jsme nic neporušili. Obrátíme se i na ombudsmana," řekl Divíšek. Podle jeho náměstka Josefa Malíře sice stanovisko ombudsmana na pokutě nic nezmění, ale "mohlo by posunout uvažování úřadu".

Tendr vyhrála firma Marius Pedersen. V podmínkách k zakázce město od uchazečů požadovalo i informace, jež se zakázkou bezprostředně nesouvisely. Právě kvůli nesplnění některých požadavků radnice vyloučila firmu AVE CZ odpadové hospodářství. Podle ÚOHS neoprávněně. AVE chtělo ročně za zakázku téměř 38 milionů, Marius vypočítal cenu na více než 50 milionů korun. Nabídka vyřazené firmy tak měla podle úřadu šanci být vyhodnocena jako nejvýhodnější.

Původně radnice dostala pokutu 750.000 korun, ale šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina loni na podzim verdikt kvůli procesním chybám v rozhodování zrušil. Následně úřad městu udělil sníženou pokutu 700.000 korun. Radnice mohla dostat pokutu až deset milionů korun. Přesto je 700.000 korun jednou z nejvyšších sankcí udělenou v Česku za veřejné zakázky.

Pokutu radnice zatím nezaplatila. "Soud může rozhodnout, že naše žaloba má odkladný účinek. V opačném případě budeme muset pokutu zaplatit. Termín máme zhruba do poloviny června," řekl mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů