Pátek, 26. dubna 2024

Ekologická reforma je cestou do pekel

Ekologická reforma je cestou do pekel

Jsou věci, s nimiž nic nenaděláte. Například se smrtí. Či s ekologickou daňovou reformou. Tu nám totiž nařídila Evropská unie, a nám nezbývá než ji se skřípěním zubů přijmout. Proč se skřípěním? Na první pohled totiž vypadá celá reforma jako bohulibé dílo. Budeme vyrábět šetrněji a to se nám vyplatí.

Skutečně? Celý postulát by platil pouze za předpokladu, kdyby do celého procesu nestrkal svůj nenažraný rypák stát. Proč dnes vlastně netopíme především dřevem, ale ropou, uhlím, jádrem či plynem?

Je to jednoduché. Protože kapitalista už dávno přišel na to, že některé zdroje energie jsou účinnější než jiné, a jakmile mu to rozvoj technologie dovolil, začal je používat. Aniž by na to potřeboval jakékoli státní regulace do tvorby a kalkulace cen. S každým novým energetickým médiem tak zároveň více a více šetřil životní prostředí, protože se zvyšovala jeho energetická účinnost. A tím pádem bylo méně odpadu, ať již ve formě pevného, či emisí. Tento postulát platí i přes jednotlivé excesy, které jsou pouhou nezbytnou daní a průvodním jevem technického pokroku. Co je alternativou ropných havárií? To, že už bychom na Zemi neměli kousek lesa. A co alternativou jaderných havárií? To, že už by útroby naší planety byly dávno prosté fosilních paliv.

To vše ale platí jenom za toho předpokladu, že vlády výrobu a trh s energiemi co nejméně regulují. Bohužel, jak evropská, tak i česká politika v oblasti energetiky již dávno natolik pokřivila cenovou informaci, že není ani pro odborníka možné se v celém procesu cenotvorby vyznat. Penalizace některých druhů energií a zároveň preference jiných znesnadňuje efektivní vynakládání prostředků na jednotlivé výzkumné a vývojové programy. Přitom každé vychýlení trhu, jež se v důsledku zásahu státu objeví, s sebou zákonitě přináší další a další požadavky na státní zásah. Ta ale problémy neodstraní, naopak celou kalkulaci ještě více znesnadní.

A tak jenom kvůli těmto nekvalifikovaným zásahům jak na evropské, tak na národní úrovni jsou dnes ceny energií tak vysoké. A nemylme se, žádný další státní zásah jejich cenu nesníží - naopak.

Dušan Šrámek

http://virtually.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů