Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vídeň mění taktiku v otázce Temelína

Vídeň mění taktiku v otázce Temelína
Místo žaloby z Vídně přijde do Prahy jen diplomatická nóta. Takový postup ale rakouské odpůrce jaderné elektrárny Temelín nejspíš neuspokojí. Už řekli, že v blokádách rakousko-českých hranic hodlají pokračovat.

Právní odbor kancléřství minulý týden došel k názoru, že by mezinárodněprávní žaloba na Česko v kauze Temelín neuspěla, a kancléř Alfred Gusenbauer řekl, že Rakousko nepodá žalobu proti Česku u mezinárodního soudního dvoru pro porušení dohody z Melku z roku 2000, kde se obě strany dohodly, že se budou navzájem informovat o provozu a případných poruchách temelínské jaderné elektrárny. Rakousko ale zašle české straně protestní nótu.

"Chceme Praze sdělit, že podle našeho názoru zatím neplní své mezinárodněprávní povinnosti," prohlásil Gusenbauer. Spolu s ministrem životního prostředí Josefem Pröllem chce kancléř předložit seznam závazků, které Česko Rakousku zatím zůstává dlužno.

Gusenbauer oznámil, že chce společně s ministrem životního prostředí Josefem Pröllem poukázat v souvislosti s Temelínem na "otevřené body", kterých je podle Vídně v technické oblasti ještě "asi sedm". "Tím bude míč znovu na české straně," prohlásil kancléř a výslovně nevyloučil pozdější podání žaloby.

Podle rakouských odborníků na mezinárodní právo by však Rakousko mělo jen velmi nepatrné šance žalobu vyhrát a docílit uvalení sankcí proti Česku. Poukazují na to, že by Praha především musela akceptovat kompetenci mezinárodního soudního dvora. A naopak, že existuje vážné nebezpečí, že by Praha žalovala Vídeň za porušení evropských dohod o volném pohybu osob a zboží v případě, že by Rakousko nezakročilo proti blokádám hraničních přechodů.

Vicekancléř Wilhelm Molterer sám vyzval protitemelínské aktivisty, aby už blokád zanechali, a označil je za kontraproduktivní. Dokonce hornorakouský hejtman Josef Pühringer, jinak jeden z nehlasitějších odpůrců Temelína, vyzval demonstranty, aby alespoň zatím upustili od blokád, které, jak řekl, zatím "nikam nevedou".

Počínání rakouské vlády kritizoval i liberální list Der Standard, který v pátek označil vídeňskou nótu Praze jako "terapii činností". Jiný smysl či význam tato nóta podle něho nemá.

List zároveň poukazuje na to, že ve své horlivosti vůči Česku Rakousko jaksi opomenulo vlastní hřích: dlouholeté znečišťování řeky Raab chemickými splašky, které tečou do sousedního Maďarska. Po letech marných protestů se do věci zapojil i sám maďarský prezident, který nedávno kritizoval "nestydaté chování Rakouska".

Nejméně čtyři Rakouské podniky, mezi nimi dvě koželužny, pouští své odpadní vody do řeky Raab a každá přitom tvrdí, že splňuje normy regulující čištění odpadních vod. Přesto však teče do Maďarska řeka znečištěná pěnou, kterou rakouské ministerstvo životního prostředí nechce vidět, protože všechny normy jsou údajně splněny. Před měsícem předali Maďaři do Vídně protestní petici.

"Ta ale nikoho nevzrušila, protože tady se všichni právě zabývali protestem proti atomové energii", napsal Der Standard.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů