Pátek, 26. dubna 2024

Z ústeckých odpadů se má vyrábět elektřina a teplo

Z ústeckých odpadů se má vyrábět elektřina a teplo

Ústí nad Labem - V sousedství skládky ve Všebořicích na Ústecku chce společnost Bioplyn Energy postavit bioplynovou stanici, která by vyráběla teplo a elektřinu. Využívala by biologický odpad z Ústí nad Labem a jeho okolí. ČTK to řekl spolumajitel společnosti Bioplyn Energy Václav Šutera. Stavba stanice má stát maximálně 75 milionů korun. Společnost by ji chtěla zahájit již v létě letošního roku, hotová bude zhruba za rok. Podle Šutery by na stanici pracovalo asi deset zaměstnanců.

Stanici mají tvořit vyhnívací nádrže, ve kterých by z biologického odpadu, jako je listí, posekaná tráva, zbytky jídel, kejda, kukuřice, ale i odpady ze Setuzy či potr avinářských provozů, vznikal bioplyn. Jeho spalováním by se vyráběla elektřina a teplo.

Šutera řekl, že firma jedná i se společností AVE CZ, která v Ústí nad Labem sváží odpad, o možnosti biologický odpad získávat i z ústeckých domácností. Elektrárna bude mít výkon jeden megawatt, teplo by sloužilo pro objekt skládky a v budoucnu by se mohlo napojit na teplovod směrem k nedaleké průmyslové zóně. Zbytky odpadů se změní buď v kompost nebo mohou být vysušeny a využity jako palivo.

Podle ústeckého primátora Jana Kubaty město Ústí nad Labem po investorovi požaduje záruky, že bioplynová stanice nebude škodit životnímu prostředí, především pak zápachem obtěžovat své okolí. Podle Šutery stanice zapáchat nebude. Vysvětlil, že veškerý vzduch ze stanice bude procházet přes hořáky, čímž se má zápach odstranit. V sousedství stanice je například ústecké letiště, či se zde buduje nové golfové hřiště.

Vít Lukáš

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů