Pátek, 29. března 2024

Moravskoslezští hygienici začali kontrolovat přírodní koupaliště

Moravskoslezští hygienici začali kontrolovat přírodní koupaliště
Ostrava - Moravskoslezští hygienici zahájili kontroly kvality vody ve třech desítkách přírodních koupališť na území severní Moravy a Slezska. Zajímají se především o množství sinic, které mohou být při masivnějším rozmnožení lidskému zdraví nebezpečné.

Výsledky kontrol hygienici budou zveřejňovat na internetové stránce www.khsova.cz. ČTK to dnes řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Po letošním prvním měření našli nebezpečné sinice jen ve vodě nádrže Údolí mladých na Novojičínsku. "V současné době toto množství ale nepředstavuje významné zdravotní riziko," řekla.

Hygienici se při kontrolách zaměřují na přírodní koupaliště, které nemají provozovatele, využívá je ke koupání větší počet osob a ministerstvo zdravotnictví je vyhláškou zařadilo na seznam sledovaných míst. V celé republice je to zhruba 130 míst, uvedla.

Kontroly budou hygienici provádět do září. "Při překročení limitů, kdy by bylo ohroženo zdraví lidí, jsme povinni vydat zákaz koupání," uvedla ředitelka. Dodala, že je jen na zvážení lidí, jak s informacemi naloží a zda budou opatření respektovat.

Ohled by na něj ale měli brát organizátoři dětských táborů, vedoucí vodáckých kurzů a učitelé s dětmi na výletech. Kvalitu vody v přírodních koupalištích v posledních letech v kraji nejvíce ohrožují sinice, které mohou lidem způsobit kožní problémy.

Hygienici proto doporučují, aby se lidé po koupání co nejdříve osprchovali pitnou vodou. Ve větších nádržích je výskyt sinic ovlivněn mimo jiné denní dobou či směrem větru. Sinice se dopoledne drží u hladiny, během dne klesají ke dnu.

Nesou se po větru, to znamená, že na závětrné straně je jich vždy více. V loňské letní sezoně hygienici kontrolovali kvalitu vody na 26 místech.

"Celkem jsme provedli 208 kontrolních odběrů vody," řekla Šebáková. Významnější problémy zaznamenali v Budišově nad Budišovkou na Opavsku a v několika lokalitách Slezské Harty na Bruntálsku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů