Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obchodní řetězec Tesco Stores ČR vybaví kvůli rostoucím cenám elektrické energie a tepla své nové distribuční centrum v Postřižíně u Prahy alternativními zdroji energie včetně malé větrné elektrárny. Instaluje tam například solární panely, technologii na využití tepla proudícího z chladicího zařízení pro ohřev užitkové vody a dešťovou vodu hodlá používat při mytí automobilů a zalévání zelených ploch. V létě odborníci pomocí zeleně zastíní vybrané zdi obou budov distribučního centra, aby tak snížili tepelné ztráty. DC zabírá plochu 50 fotbalových hřišť. Rozloha skladů čerstvých a trvanlivých potravin je 55 tis. m2. Dodavatelé obchodů Tesco díky němu již nemusejí objíždět všechny prodejny zvlášť a stačí jim, když zboží dovezou do postřižínského skladu. DC týdně přijme a následně do jednotlivých obchodů rozveze 2,5 mil. kartonů zboží.

Evropská komise dnes schválila finský alokační plán na povolenky na emise oxidu uhličitého (CO2) snížený jen o 5,2% proti původnímu finskému návrhu. Snížení českého návrhu emisí o 15% vedlo vládu k iniciativě podat na Evropskou komisi u Evropského soudního dvora žalobu.

Dnešním dnem vstoupila v platnost chemická legislativa REACH. Cílem této právní úpravy je zvýšit ochranu lidského zdraví a životního prostředí za současné podpory inovací a konkurenceschopnosti evropského chemického průmyslu. Ke dnešnímu dni rovněž začíná působení Evropské chemické agentury, která bude zajišťovat plnou  implementaci chemické legislativy.

Napouštění domácích bazénů pomocí cisteren, které jako jednu ze služeb nabízela společnost Středočeské vodárny, je dočasně zastaveno.
Vzhledem k tomu, že je zavalena žádostmi zájemců o tuto službu, musela do 10. června příjem objednávek zastavit.
Cisterna dorazí pouze k zákazníkům, kteří už mají tuto službu objednanou.

Brněnští radní schválili firmu, která zmodernizuje spalovnu. O zakázku za zhruba dvě a půl miliardy korun se ucházely tři firmy. Jméno vítěze však radní zatím nezveřejnili, nejdříve oznámí výsledky všem uchazečům. Dodavatele vybrala komise až ve čtvrtém výběrovém řízení, všechny předcházející tendry byly zrušeny. Vítěz soutěže zpracuje pro Brno zakázku na klíč, od projektu pro stavební povolení až po finální úpravy.

Vodohospodářská společnost Olomouc (VHS) opraví čistírnu odpadních vod v Hlubočkách - Mariánském Údolí. Rekonstrukce čistírny (ČOV), na niž jsou napojeny domácnosti a firmy z Hluboček a několika obcí z okolí, si vyžádá asi 52 milionů korun. Vedení VHS počítá, že na akci získá státní dotaci. Ředitel VHS Vladimír Procházka řekl, že společnost musí investovat do oprav ČOV mimo jiné kvůli jejímu špatnému stavu. "ČOV v Mariánském Údolí dosáhla hranice své životnosti. Dalším důvodem rekonstrukce je to, že čistírna nesplňuje limity EU o vypouštění odpadních vod," uvedl Procházka. VHS se chce pustit do oprav nejpozději ve třetím čtvrtletí roku a dokončit je nejpozději do roku 2010. Na více než padesátimilionové investici by se mělo podle ředitele společnosti podílet 40 procenty ministerstvo zemědělství. Dalších 40 procent nákladů VHS chce uhradit z úvěru a zbylých 20 procent z vlastních zdrojů.

Úsměvy a neformální konverzací nešetřil americký prezident George Bush na obědě, který pro něj a další stovku osobností uspořádal na Hradě prezident Václav Klaus. Martin Bursík poznamenal, že jej Bush pochválil za to, že si jako ministr životního prostředí oblékl zelenou kravatu.

Evropská komise zvažuje, že by povolenky na emise oxidu uhličitého dražila a nerozdávala jako dosud. Znamenalo by to, že by podniky musely za povolenky platit. Uvedla to včera mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Barbara Helfferichová. Takové změny by však začaly platit až po roce 2012. Komise přezkoumává současný program emisních povolenek, který platí do konce roku. Změny oznámí koncem roku
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů