Pátek, 26. dubna 2024

Sběr bioodpadu v Pardubicích: Zatím ve dvou lokalitách

Sběr bioodpadu v Pardubicích: Zatím ve dvou lokalitách
Městská kompostárna v Dražkovicích (městský obvod Pardubice V) byla postavena před třemi roky za více než 15 milionů korun. Následný provoz ukázal, že kompostárna může sloužit nejen ke zpracování zeleného odpadu z údržby, především veřejných zelených ploch, ale i od obyvatel.

Roční kapacita kompostárny je 9000 tun suroviny, přičemž v loňském roce zde bylo přijato 6155 tun "zeleného odpadu" a vyrobeno 960 tun kompostu. Výsledný kompost se katroval. Jemný se prodával pro zahradnické účely, hrubší pro rekultivační účely.

Získané poznatky potvrdily, že by bylo vhodné a také možné do zpracování zeleně ve větší míře než dosud zapojit obyvatele Pardubic. Nejdříve se však zjišťoval jejich názor. Zda budou vůbec chtít, aby jim odpadla starost, kam s trávou a dalším zeleným odpadem z užitkových a okrasných soukromých ploch.

JAK DOPADLA ANKETA

Odbor životního prostředí Magistrátu města Pardubice se proto obrátil na občany dvou lokalit, které jsou zastavěny rodinnými domky. O realizaci projektu Oddělený sběr bioodpadů měl skutečně rozhodnout jejich zájem, neboť ho bylo možné zahájit pouze v jedné lokalitě. V obou částech města tak bylo letos v únoru rozdáno více než tisíc anketních lístků s dotazem, zda v nich majitelé domů budou mít zájem o nabízenou separaci odpadu. Z rozdaných lístků se vrátila zhruba čtvrtina. Větší část z nich v Jesničánkách a Nových Jesenčanech, proto právě tam se projekt uskutečňuje.

Podle přijatého harmonogramu se mohli do konce března do projektu zapojit i občané, kteří na únorovou dotazníkovou akci nereagovali. V navazujícím čase potom všichni přihlášení dostali zdarma od města "zelené" kontejnery na biologický odpad ze svých zahrádek a domácností. Stejně tak se bezplatně začal odpad svážet do kompostárny v Dražkovicích. Z ní by se měl ve zhodnocené formě vracet do přírodního koloběhu. I to je jeden z důvodů, proč celá akce začala. Podle všeobecně sdíleného názoru vedoucího odboru životního prostředí Magistrátu města Pardubic Ing. Miroslava Míči je "kompost nejenom velice důležitý pro udržení kvality půdy, ale obsahuje také humus. Ten zvyšuje retenci půdy a snižuje například riziko povodní".

HODNOCENÍ AŽ PO ROCE

Po roce se odbor životního prostředí společně se Službami města Pardubic, a. s., které zajišťují realizaci projektu, k plnění pilotního programu vrátí. Hodlají vyhodnotit jeho ekonomickou náročnost, kdy se roční náklady na projekt odhadují ve výši 750 tisíc korun, z nichž 300 tisíc jsou dotace z Pardubického kraje na nákup kompostérů a zbývajících 450 tisíc uhradí na provozní náklady ze svého rozpočtu město Pardubice. Bude se rovněž sledovat ochota občanů projekt naplňovat. Dojde i na vyhodnocení jeho technických aspektů, například čistoty sbírané suroviny, logistiky svozu, vhodnosti nádob aj. Pokud by získané poznatky byly v rozhodující míře pozitivní, potom by se uvedená forma sběru bioodpadu rozšířila i do dalších městských obvodů.

AUTOR: Miloš Charbuský
AUTOR: Jan Stejskal
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů