Pátek, 26. dubna 2024

Rockem za zlepšení klimatu

Rockem za zlepšení klimatu
Statisíce diváků a stovka hvězd hudebního nebe se v několika metropolích na všech světadílech zúčastnily čtyřiadvacetihodinového maratonu koncertů Live Earth, jež měly přitáhnout pozornost planety k hrozbě klimatických změn.

Hudební maraton rozjely Sydney a Tokio, poté se zapojily Šanghaj, Londýn, Hamburk a Johannesburg. Megaakce se pak přesunula na západní polokouli, hrálo se v New Jersey a ve Washingtonu v USA. Šňůra skončila v Riu de Janeiro. Speciální vystoupení bylo na programu i na vzdálené Antarktidě, kde zahrála skupina složená z osazenstva britské výzkumné stanice Rothera.

Hvězdné obsazení koncertů zajistili v různých částech světa mimo jiné Madonna, Red Hot Chili Peppers, The Police, Alicia Keysová, Shakira, Metallica, Genesis, Bon Jovi, Lenny Kravitz, Sheryl Crowová, Duran Duran, James Blunt nebo Sarah Brightmanová.

Madonna, která podle deníku Guardian za čtyři měsíce vyprodukovala 485 tun oxidu uhličitého (CO2), poděkovala hlavnímu hybateli série, bývalému americkému viceprezidentovi Alu Gorovi, že dělá tolik "pro zvýšení povědomí o tom, že čas se chýlí". Al Gore byl "hlavní hvězdou" koncertu ve Washingtonu. Jako všude jinde prostřednictvím videonahrávek vybízel k tlaku na vlády, který by je přiměl k drastickým a citelným opatřením proti vypouštění skleníkových plynů, ve vyspělých zemích o 90 procent a v rozvojových státech o více než polovinu.

Název Live Earth odkazoval na podobné benefiční akce Live Aid z roku 1985 na pomoc hladovějícím dětem v Africe a Live 8 z roku 2005 na boj s globální chudobou. Výnosy ze vstupného mají jít na distribuci šetrných žárovek a další opatření, která převýší emise skleníkových plynů z koncertů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů