Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do říčky Bělé vytekla voda ze 62 zemí světa

Do říčky Bělé vytekla voda ze 62 zemí světa

Celkem 470 vzorků vod ze 62 zemí světa již přivezli za dva a půl roku cestovatelé do říčky Bělé na Vysočině. Od loňského léta proteklo obřím trychtýřem, který stojí na zahradě exposice Zlaté české ručičky v Pelhřimově 111 vzorků. Návštěvníci musea si mohou přečíst na seznamu a v mapách světa, odkud již voda trychtýřem protekla. Hastrmani vlévají část vzorků do řeky, zbytek vod je zakonservován a uložen v museu. Nejvzdálenější vzork přicestoval z Velkého bariérového útesu u Nového Zélandu, Nejhlubší nabral při potápění u indonéského ostrova Bali v hloubce padesáti metrů Luboš Rafaj. Vodu z letos nejvyšší výšky 3636 metrů nad mořem, z indické hory Sandakphu, přivezl na jaře Luděk Jedlička. K exotickým vzorkům patří například vody ze států Bahrajn nebo Katar. Do říčky vytekla voda z jezera Washington, z potůčku Inků na Machu Picchu, či ze sněhu z vrcholku Kilimandžára i ze studánek na Pelhřimovsku. Přátelé českých 'guinnessů' ji do Pelhřimova přivezli z Islandu, z parku v Austrálii, z kašny na Mandelově náměstí v Johannesburgu, z řeky Chisching v Uzbekistánu a různých evropských koutů. Ve sbírce nechybí vzácná voda z Eufratu a Tigridu, pouštních oas či z travertinových kaskád v Mexiku.
Stejně vzácná je ale pro sběratele rekordů a kuriosit také voda z rozpuštěných krup, které před dvěma roky zasypaly Kojčice na Pelhřimovsku, tedy rodiště filmového žáka večerní školy Hujera.
Trychtýř se poprvé objevil v Třešti, kdy se do něj u příležitosti otevření turistické sezony vlila voda z okolí městečka. Poté se projektu ujali pelhřimovští správci české databanky rekordů.
Eva ŠINKOVSKÁ

http://regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů