Sobota, 20. dubna 2024

Českým vodním nádržím hrozí vláda plevelných ryb

Českým vodním nádržím hrozí vláda plevelných ryb

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Podle výzkumů a prognóz, kterými se zabývají vědci z Biologického centra Akademie věd České republiky (AV ČR) v Českých Budějovicích, vodní nádrže v Čechách obsazuje jediná čeleď ryb.  „Drtivou převahu v nádržích získávají plevelné kaprovité ryby. K nim patří například cejn nebo plotice. Tyto silné druhy vytlačují vše ostatní,“ potvrdil Jan Kubečka z Hydrobiologického ústavu AV ČR. Jen vzácně převažuje okounovitá a lososovitá obsádka. Takovou nádrž či jezero však nenajdeme v jižních Čechách, ale např. v Krušných Horách nebo Beskydech.

Tento stav není příznivý především z hlediska kvality vody, zejména jedná–li se o nádrže, které zásobují města pitnou vodu. Nikterak ale neprospívá ani z hlediska rybářského nebo ochranářského. Nelze vynechat ani ekonomickou stránku věci, protože zhoršení kvality vody pak navíc zvyšuje i náklady na její čištění.

„Kaprovitá populace je velmi stabilní a my zkoumáme, jestli se s tím dá něco dělat,“ řekl Kubečka. Jihočeští hydrobiologové, kteří se specializují na výzkum vodních nádrží a jezer, tak například rozvíjejí možnosti biomanipulace a metodiky hospodářských odlovů.

„Nádrže se nevypouštějí, jsou hluboké i čtyřicet metrů a na dně jsou pařezy a skály, sítě na rybníky se v nádržích nedají použít,“ vyjmenoval hlavní úskalí odlovu ryb Kubečka.

I samotné zkoumání volných vod je dost problematické. Uprostřed nádrží mají ryby téměř stejné možnosti uniknout jako ryby v moři. Jihočeští hydrobiologové, kteří prosluli ve světové vědě právě  výzkumy vodních nádrží a jezer a podílejí se na tvorbě evropských norem pro studium těchto vod, proto museli sáhnout k řadě mořských postupů.

Na římovské přehradě, která mimochodem patří k nejprostudovanější na světě, je mohou lidé zahlédnout ve speciálních lodích, pro průzkum používají mořské zátahové sítě nebo echolokátory. Velké odlovy na Římově plánují hydrobiologové i na letošní srpen.

V září se do Českých Budějovic sjedou přední vědecké kapacity z oboru sladkovodních ryb. Hydrobiologický ústav AV ČR zde bude pořádat velkou světovou konferenci o způsobech kvantitativního sledování rybích obsádek nádrží a jezer. „Konference je událostí světového významu, přihlášeno je asi sto dvacet vědců ze čtyřiceti zemí. Měli bychom shrnout znalosti lidstva v tomto oboru,“ dodal Kubečka.

JEDNA Z NEJPROSTUDOVANĚJŠÍCH NÁDRŽÍ NA SVĚTĚ. Jihočeští biologové používají na římovské přehradě speciální lodě a zařízení. Pro průzkum volných vod museli sáhnout k mořským metodám. 

 Daniela Bicková

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů