Pátek, 29. března 2024

Brno plánuje kontroly likvidace odpadních vod na březích přehrady

Brno plánuje kontroly likvidace odpadních vod na březích přehrady

Brno - Brněnský magistrát začne od 25. července kontrolovat majitele chatek na březích brněnské přehrady, zda dodržují zákony o likvidaci odpadních vod. Na zhoršující se kvalitě vody v přehradě, ve které museli hygienici minulý týden zakázat koupání, se podle magistrátu podílí také splaškové vody z rekreačních chatek. ČTK to dnes oznámil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Kontroly zajištění likvidace odpadních vod budou provádět pracovníci Odboru vodního a lesního hospodářství a zemědělství. Zaměří se zejména na způsob likvidace odpadních vod, včetně dokumentace.

"Každý majitel nemovitosti bude muset řádně zdokladovat, že odpadní vody likviduje v souladu se zákonem. Nelze už dále nečinně přihlížet tomu, jak kvůli nezodpovědnosti některých majitelů chat je znemožňováno koupání v přehradě všem Brňanům," podotkl náměstek pro rozvoj města Brna Martin Ander.

Za nezákonné vypouštění odpadních vod přímo do přehrady hrozí majitelům rekreačních chatek pokuta až 50 000 korun. Právnické osoby mohou dostat pokutu od 10 000 do deseti milionů korun.

Brněnská přehrada trpí nejvíce přítomností sinic. V uplynulých letech v ní museli hygienici již několikrát kvůli rychlému růstu zelených řas zakázat koupání ještě před příchodem prázdnin. Jediným řešením je podle odborníků celé vodní dílo důkladně vyčistit. Ještě předtím je ale nutné postavit několik čistíren odpadních vod v obcích nad přehradou. Termín vyčištění nádrže je ale kvůli vysokým nákladům zatím v nedohlednu. Na dně přehrady je podle odhadů asi čtyři miliony krychlových metrů sedimentů.

Jihomoravský kraj na počátku července vybral firmu, která do konce roku vypracuje analýzu pěti možných možných variant čištění přehrady. Mezi možné postupy patří dočasné snížení hladiny přehrady, její úplné vypuštění, aerace neboli provzdušňování, ošetření sedimentů nebo ošetření vodního sloupce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů