Pátek, 26. dubna 2024

Brno chce rekultivovat stodesetihektarovou černovickou skládku

Brno chce rekultivovat stodesetihektarovou černovickou skládku

Brno - Brno chce v příštích letech rekultivovat čenovickou skládku, kam se vozil po desetiletí prakticky veškerý odpad z Brna. Stodesetihektarové smetiště se rozkládá na místě, kde jsou ve dvou vrstvách podzemní artézské vody. Hrozí, že do zásobáren čisté vody se budou ze skládky vymývat nebezpečné chemikálie, řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Ander.

Už nyní měření ukazují, že při přívalových deštích se v podloží vytváří takové tlakové podmínky, že znečištěná voda se nasává do zásobáren podzemních vod. Na skládce se nyní rekultivuje první část, jde o pilotní projekt. Následovat by měla etapa další, na niž chce město získat peníze z evropských fondů. Úprava více než 20 hektarů přijde na zhruba 60 milionů až 70 milionů korun.

Rekultivace by měla především zabránit tomu, aby se do odpadu dostala voda, v níž by se mohly rozpouštět nebezpečné látky a která by pak odtud unikala. Stavbaři tak pokryjí povrch smetiště vrstvou, která nepropouští vodu, a zbudují odvodňovací kanálky. Na povrchu pak bude možné vysadit zeleň nebo postavit sportoviště. "V územním plánu je zatím uvedeno, že na místě má být krajinářská zeleň," řekl Ander.

Na černovickou skládku se v Brně vozil odpad od druhé světové války do počátku 90. let. Problémem je, že nikdo přesně neví, co se pod jejím povrchem skrývá. Sváželo se sem prakticky vše od komunálního odpadu přes nemocniční či průmyslové odpady po nebezpečné látky. Obsah mají pomoci odkrýt sondy, které budou na místě odborníci dělat, připojil Ander.

Město začne nejprve rekultivovat části skládky, jež jsou v jeho majetku. Zároveň bude jednat s ostatními vlastníky pozemku o jejich odkoupení. Podle Andera se nedá čekat, že by soukromí majitelé ekologickou zátěž odstraňovali na svých pozemcích sami, parcely, které mají často podobu dlouhých úzkých pásů, zároveň stěží mohou využívat. V majetku Brna je něco přes třetinu pozemků. Rekultivace skládky potrvá léta.

Zdroj: DVS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů