Čtvrtek, 28. března 2024

Vzácný delfín v Číně nejspíš vyhynul

Vzácný delfín v Číně nejspíš vyhynul
Vzácný říční delfín, vyskytující se pouze v Číně, zřejmě již patří jen na seznam vyhynulých druhů. S tímto názorem přišla skupina vědců, která při pátrání po delfínovci čínském (Lipotes vexillifer) bezvýsledně brázdila vody řeky Jang-c'-ťiang, tedy jeho přirozené prostředí, uvedla stanice BBC.

Výprava trvající šest týdnů se s pomocí dvou lodí vybavených nejmodernější vizuální a akustickou technikou uskutečnila v listopadu a prosinci loňského roku. Bílého, téměř slepého říčního delfína, který se od svých mořských bratranců nejspíš odpoutal a přešel do sladkovodního prostředí před 20 až 40 miliony let, se však vědcům nepodařilo zahlédnout.

Jeden ze spoluautorů zprávy, Sam Turvey z britské Zoologické společnosti v Londýně, označil zjištění za tragédii. "Toto vyhynutí představuje zmizení celé větve evolučního stromu života a zdůrazňuje, že jsme ještě nepřevzali plnou odpovědnost za naši roli ochránců planety," uvedl. Pokud se závěr vědců potvrdí, půjde o první vyhynutí velkého obratlovce za posledního půl století.

Podle vědců je na vině předpokládaného vyhynutí delfína intenzivní hospodářská činnost, znečištění toku a nadměrný rybolov.

Světový fond na ochranu přírody ale zjištění výpravy ještě nepovažuje za konečné, protože pátrání bylo z jeho pohledu příliš krátké a na malém úseku řeky. Navíc platí pravidlo, že mezi vyhynulé se druhy zapisují až poté, co po nich nebylo vidu ani slechu minimálně 50 let. A poslední svědectví o živém delfínovci čínském je z roku 2004.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů