Pátek, 26. dubna 2024

Ekologickí aktivisti zriadili tábor pri letisku Heathrow

Ekologickí aktivisti zriadili tábor pri letisku Heathrow

Londýn 12. augusta (TASR) - Aktivisti za boj proti klimatickým zmenám zriadili dnes tábor pri londýnskom letisku Heathrow, kde by ich plánované týždňové demonštrácie proti novej pristávacej dráhe mohli spôsobiť chaos pre cestujúcich počas vrcholiacej letnej sezóny.

Organizátori umiestnili stany a toalety severne od Heathrowu na mieste navrhovanej tretej pristávacej dráhy a asi 800 metrov od centrály prevádzkovateľa letiska, spoločnosti BAA. Tá tento týždeň dosiahla na súde zákaz protestov priamo na jednom z najrušnejších letísk sveta.

V tábore plánujú od utorka viacero zatiaľ nekonkretizovaných protestných aktivít vrátane dňa akcie proti "podstatným príčinám" klimatických zmien, ktorý organizátori vyhlásili na budúcu nedeľu. Na demonštráciách očakávajú 1500 účastníkov.

Protest pri Heathrowe môže narušiť jeho prevádzku počas jedného z najrušnejších období roka pre toto letisko. Počas budúceho týždňa by ho malo využiť 1,5 milióna pasažierov.

Generálny riaditeľ letiska Mark Bullock uviedol, že mnohí z nich budú "nevinné rodiny idúce na letnú dovolenku". BAA podľa neho uznáva právo na zákonné protesty, avšak práva majú aj ľudia využívajúci letisko.

Predstavitelia BAA varovali protestujúcich, že nebudú tolerovať nijaké pokusy o narušenie letov. Počas protestu bude v službe 1800 policajtov, ktorí avizovali "robustný" zákrok proti akýmkoľvek problémom.

Hovorkyňa Tábora pre klimatické zmeny Gemma Davisová uviedla, že organizátori nechcú spôsobiť problémy cestujúcim, ale iniciovať diskusiu o poškodzovaní životného prostredia spojenom s letiskom. Ich hlavným terčom je BAA.

Na Heathrowe plánujú otvoriť piaty terminál v marci 2008, vláda tiež navrhla na letisku výstavbu novej pristávacej dráhy niekedy okolo roku 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů