Sobota, 20. dubna 2024

Havířovany trápí špatné ovzduší

Havířovany trápí špatné ovzduší

HAVÍŘOV – Opakované stížnosti obyvatel města na vysokou prašnost v ulicích donutily představitele Havířova zabývat se znečištěním vzduchu, které údajně způsobuje ocelářská firma Mittal Steel Ostrava. Jak hutní podnik ovlivňuje životní prostředí, začnou hygienici měřit v září. Studie přijde městskou kasu na 300 tisíc korun.

Pokud by se prokázalo, že má Mittal na znečišťování největší podíl, radní s firmou začnou jednat o řešení. Havířov patří v prašnosti mezi nejvíce postižená města v republice, obdobně jako jeho blízcí sousedé. Také primátor František Chobot přiznává, že lidé na zastupitelstvu už několikrát upozorňovali, že mívají ráno auta zasypaná prachem nebo spad na zahrádkách. Situace ve městě je podle Chobota vážná. Po krátkém období, kdy se stav ovzduší zlepšil, nastaly opět potíže v době, kdy firma po několika letech útlumu rozjela svou výrobu naplno.

Podle mluvčí společnosti Jany Dronské prý ale Mittal Steel Ostrava dodržuje všechny limity předepsané legislativou ochrany ovzduší České republiky i Evropské unie. „Naše společnost vypouští do ovzduší jen desetinu tuhých znečišťujících látek oproti roku 1990. Pomocí modernizace výrobních zařízení a ekologických investic, které stály 27 miliard korun, firma snížila během sedmnácti let množství emisí tuhých znečišťujících látek z 15 424 tun ročně na 1642 tun, tedy o 90 procent,“ prohlásila Dronská. Podle ní není zhoršující se ovzduší na Havířovsku výhradní vinou výroby v Mittal Steel Ostrava. Uvedla, že výroba se už patnáct let každoročně pohybuje kolem tří milionů tun oceli a množství emisí je v posledních letech stabilní, případně mírně klesá.

Havířov není prvním místem, kde se podobná měření budou provádět. Na zhoršené ovzduší si stěžují i další města a obce v okolí hutní společnosti, nejvíce postižené jsou Radvanice a Bartovice u Ostravy. I když se dá těžko předpokládat, že by na současný kritický stav mohl mít výrazný vliv jiný producent znečištění než právě Mittal Steel Ostrava, brání se fabrika argumenty, že ovzduší ovlivňuje také houstnoucí doprava či lokální topeniště. Že to v takové míře není možné, si klidně mohou myslet všichni zainteresovaní. Dokud ale někdo nedonutí hutní podnik, aby prováděl stálá, prokazatelná a kdykoliv zvenčí kontrolovatelná měření emisí, nebude možné dokázat, že imise obtěžující obyvatele měst a obcí jsou dílem Mittalu. A to se bez změněné legislativy podaří jen stěží. Takže co vy na to, páni poslanci a senátoři?


Autor / zdroj: Listy moravskoslezské

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů