Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochráncům přírody na Novojičínsku došla trpělivost s motorkáři

Ochráncům přírody na Novojičínsku došla trpělivost s motorkáři

Motorkáři na lesních cestách a za nimi doslova spoušť. Ještě před lety to byla výjimečná situace, ale dnes už mají podobnou zkušenost stovky starostů. Problém je v tom, kdo by měl tyto potíže řešit? Policie, myslivci, lesní stráž anebo ochránci přírody? Zástupci všech těchto organizací hledali řešení v Odrách na Novojičínsku.

Někteří jsou neuvěřitelně drzí, spoléhají na své rychlé terénní motocykly nebo čtyřkolky a čím dál častěji ohrožují i kolemjdoucí, potvrzuje Zdeněk Skotnica. V obci Stachovice je členem mysliveckého sdružení. "Jezdí po roklinách a na nějaké znamení nereagují a ve volné přírodě ujedou. Identifikační značky strojů, na kterých jezdí, nemají," dodává Skotnica.

Rameny krčí i policie. Polní cesta je sama o sobě zvláštním legislativním případem. Ale to není všechno. "Prostě na to nemůžeme stačit," přiznává Jan Potucký, vedoucí krajského Dopravního inspektorátu v Ostravě. "Teoreticky bychom mohli, ale nemáme na to ani technické prostředky a jedná se o velmi rozsáhlé území."

"S problémem rozhodně nehneme tady od stolu," posteskl si starosta Oder Pavel Matůšů. "Jak motorkáře chytit? To je otázka. Myslím, že se to řeší na úrovni státu a zatím nějaký recept na to není. Iniciativa, která tady u nás na odboru životního prostředí vznikla, vnímám kladně, ale sám cítím, že ten problém půjde řešit těžko," míní starosta.

Setkání v Odrách bylo první svého druhu v této části Moravskoslezského kraje. Krajský úřad v Ostravě by měl získat konkrétní podněty a případně se pokusit o nějakou změnu legislativy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů