Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové si stěžují na Hyundai

Ekologové si stěžují na Hyundai

OSTRAVA - Sdružení Ekologický právní servis (EPS) tvrdí, že automobilka Hyundai odmítá při stavbě dešťové kanalizace pro nošovickou továrnu použít nejlepší dostupnou technologii.

K použití nejmodernější technologie se přitom firma zavázala ve smlouvě, kterou podepsaly stát, ekologové, automobilka a kraj.

Změnu technologie při stavbě dešťového potrubí schválil úřad ve Frýdku-Místku. Hyundai podle ekologů použije při stavbě méně kvalitní plastové potrubí spojené pryžovým proužkem. Podle zprávy EPS úřad selhal ve své funkci ochránce veřejných zájmů.

Úřednice Eva Stračánková, vedoucí oddělení vodního hospodářství z frýdecko-místeckého magistrátu, která změnu technologie schvalovala, ale pochybení odmítla. Vycházíme z toho, co navrhne projektant, a pokud je to řešení navržené projektantem, který má oprávnění k projektování vodního díla a pro tento konkrétní účel, nemám důvod ani právo to zpochybňovat, řekla Stračánková s tím, že změna byla schválena zápisem do stavebního deníku.

Právníci EPS letos v květnu odhalili, že Hyundai zahájil stavbu potrubí pro dešťovou kanalizaci bez vyčkání na rozhodnutí stavebního úřadu. Automobilka poté stavbu zastavila. Kvůli sporům o použitou technologii nechala Hyundai vypracovat tři znalecké posudky, které podle ekologů použití betonové technologie zakázaly.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů