Pátek, 26. dubna 2024

Evropský týden mobility míří do své druhé poloviny

Evropský týden mobility míří do své druhé poloviny

Zítřkem se Evropský týden mobility přehoupne do své druhé poloviny, která vyvrcholí sobotním Evropským dnem bez aut.

Karlovy Vary budou zítra hostit již desátý ročník mezinárodní konference Doprava a technologie k udržitelnému rozvoji.

Během celého týdne probíhá v Centru ekologické a globální výchovy v Českých Budějovicích výukový program „Doprava pro základní a střední školy“. Děti ze ZŠ budou také soutěžit o vyrobení Netradičního vozidla výsledky budou poté převedeny během Evropského dne bez aut. Dopravní podnik města České Budějovice bude během Týdne porovnávat ekologičnost trolejbusové a autobusové MHD s automobilovou dopravou (měření emisí).

V Břeclavi bude pro žáky ZŠ připravena dopravní soutěž a přednášky s dopravní a environmentální tématikou. Ve Varnsdorfu otevřou v ZŠ e-učebnu a žáci se zde budou moci vyzkoušet elektronické testy s dopravní problematikou. Po celý týden je na radnici výstava prací dětí z mateřských škol na téma Ulice pro lidi.

V budově Městského úřadu v Uherském Hradišti a ve Vsetíně budou odborníci diskutovat s veřejností k tématu veřejné dopravy a problematice zahlcení města auty. V Plzni bude otevřena výstava o dopravní problematice v Plzni, včetně výstavy výtvarné soutěže pořádané v rámci akce v ZŠ. Ve středu odpoledne startuje turistická vycházka KČT po okolí Plzně.

Dopoledne budou v Chrudimi hledat řidiče třídy A v rámci informační kampaně na propagaci úsporné jízdy a s tím spojeného snížení emisí z automobilové dopravy (viz http://ww.uspornajizda.cz).

Lidé se mohou do Evropského týdne mobility zapojit také podpisem pod výzvu Dětí Země Nechte auto doma zavázat veřejně k tomu, že alespoň na Evropský den bez aut v sobotu 22. září nepojedou autem – viz http://www.detizeme.cz/denbezaut. Více než tisícovka podpisů, včetně podpisu ministra životního prostředí Martina Bursíka, je již také pod výzvou iniciativy Auto*Mat Pět bodů pro Prahu (http://www.auto-mat.cz/vyzva).

Kompletní přehled akcí a aktivit Evropského týdne mobility najdete na stránce http://www.env.cz/etm.

Další informace:

České stránky kampaně: http://www.env.cz/etm

Evropské stránky kampaně: http://www.mobilityweek.eu
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů