Pátek, 26. dubna 2024

Denně 70 haléřů za každého občana

Denně 70 haléřů za každého občana
Pro letošek město počítá s tím, že bude likvidaci odpadu dotovat zhruba 22 mil. Kč, tj. 260 Kč na každého svého obyvatele. Potvrzuje se tím, že odpadové hospodářství odčerpává z městského rozpočtu stále více peněz. Ještě před třemi lety si totiž vyžádalo pouze tři miliony korun, o rok později kvůli růstu poplatku za ukládání odpadu 12 mil. Kč a vloni již 13,2 mil. Kč.

Zvyšující se ceny za ukládání odpadu na skládky přitom nemůžou být vyvažovány paralelním zvyšováním místního poplatku za likvidaci komunálního odpadu. Jeho maximální výše byla totiž zákonem z roku 2001 stanovena na 500 Kč. V Pardubicích by tak sice poplatek za svoz a likvidaci odpadu mohli z dosavadních 498 Kč zvýšit o 2 Kč, ale jak upozorňuje náměstek primátora pro ekonomiku Jan Kislinger, "to by přineslo do městské pokladny asi 170 tisíc, což problém neřeší". Nadále tak trvá stav, kdy je zapotřebí, aby město denně za každého občana 70 haléři dotovalo likvidaci komunálního odpadu.

Podle Jana Kislingera není mnoho možností, jak z této situace. Nejúčinnějším řešením by byla novela zákona o místních poplatcích, která by obcím umožnila roční poplatek zvýšit. Zároveň však vidí i jinou cestu: "Můžeme zavést poplatek za komunální odpad, do něhož by bylo možné rozpočítat veškeré náklady na odpadové hospodářství a který by se vybíral od vlastníků nemovitostí." Nicméně sám hned dodává, že tento způsob má řadu úskalí. Vše je třeba ještě důkladně zvážit a prodiskutovat.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů