Pátek, 26. dubna 2024

V PONDĚLÍ ZAČÍNÁ EKOFILM – PROMÍTAT SE BUDE TAKÉ V KINEMATOVLAKU

V PONDĚLÍ ZAČÍNÁ EKOFILM – PROMÍTAT SE BUDE TAKÉ V KINEMATOVLAKU

V pondělí 8. října odstartuje v jižních Čechách další ročník nejstarší evropské mezinárodní soutěže filmů o životním prostředí EKOFILM 2007. Kromě promítání filmů festival doprovázejí besedy, semináře i zajímavá společenská setkání. Snímky s tématikou ochrany životního prostředí se budou promítat také v Kinematovlaku Českých drah.

„Projekce v Kinematovlaku jsou veřejné a lidé nemusí nic platit. Část programu jsme vyčlenili pro děti ze základních škol,“ upřesňuje Jiří Ješeta z Odboru komunikace Českých drah. „Děti ze škol, které se nám předem přihlásily, jsou našimi hosty a na promítání v Kinematovlaku je přivezeme vlakem zdarma. Přijedou za námi například školy z Tábora nebo z Jindřichova Hradce.“

České dráhy provozují Kinematovlak již od roku 2004. Jde o speciálně upravený klimatizovaný kinovůz, který za 4 roky provozu navštívilo více než 83 tisíc především dětských diváků.

Od pondělka 8. října do středy 10. října bude Kinematovlak stát na nádraží v Českých Budějovicích a od čtvrtka 11. října do neděle 14. října ho zájemci najdou v České Krumlově. Kromě promítání filmů čeká jeho návštěvníky další doprovodný program, například v pátek to bude setkání se známým architektem Davidem Vávrou a beseda s náměstkem ministra životního prostředí Františkem Pelcem. Poslední den, neděle, bude patřit shrnutí toho nejlepšího z Ekofilmu 2007. Podrobný program je uveden na www.cd.cz v sekci „volný čas“ a na www.ekofilm.cz.

Ondřej Kubala
tiskový mluvčí Českých drah, a. s.

Informace o Českých drahách, a. s.

Osobními vlaky Českých drah, a.s.,  cestuje ročně více než 180 milionů cestujících. V této oblasti se společnost řadí mezi přední dopravce Evropské unie, v počtu cest na jednoho obyvatele patří ČD s velkým náskokem první místo mezi středoevropskými členskými zeměmi unie. České dráhy, a.s., jsou v oboru nákladní dopravy s přepravou 90 milionů tun zboží ročně jednou z pěti největších železničních společností Evropské unie.

ČD v současné době věnují zvýšenou pozornost modernizaci a investicím do železničních stanic a vlaků. Každoročně se investuje do obnovy stanic a vlaků několik miliard korun. V oblasti modernizace stanic se realizuje strategie Živá nádraží, která má za cíl zrevitalizovat během 10 let všechna klíčová nádraží  v České republice. Nádraží se tak stávají moderními obchodními a společenskými centry s bohatou nabídkou služeb nesouvisejících přímo s cestováním.

Velká pozornost je věnována modernizaci vlaků a zlepšení služeb pro zákazníky železnice. České dráhy provozují mimo jiné rychlovlaky pendolino a to pod značkou špičkového produktu osobní přepravy evropské úrovně - SC Pendolino. Současně v závěru roku 2006 proběhla dodávka nových vozů pro dálkové vlaky od společnosti Siemens; včetně lůžkových vozů, které umožnily vstup ČD do celoevropské sítě nočních vlaků špičkové kvality EuroNight .Pokračuje výroba moderních patrových příměstských vlaků. Pro regionální tratě jsou modernizovány lehké motorové vlaky s nabídkou pohodlného cestování také vozíčkářům, matkám s kočárky a cyklistům - Regionova.

České dráhy také kladou velký důraz na zlepšování a rozšiřování služeb. V poslední době se tak rozšířila síť půjčoven jízdních kol ČD a zavedla se možnost rezervace míst v rychlících i pro jízdní kola.

Současně České dráhy rozšiřují internetový prodej jízdenek. Prostřednictvím internetového eShopu dnes nabízejí jízdenky s rezervací na 60 spojů kategorií IC, EC a SC denně.  

 

 

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů