Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V ústecké části Všebořice vyroste stanice na výrobu bioplynu. Radní souhlasili s jejím umístěním v lokalitě Podhorský park, nejdříve ale město po investorovi požadovalo záruky, že bioplynová stanice nebude škodit životnímu prostředí, především zápachem. Stanici chce postavit firma Bioplyn Energy za maximálně 75 milionů korun v areálu odpadového centra. Bude určena pro zpracování bioodpadů s konečnou výrobu elektřiny a tepla, sdělil mluvčí města Milan Knotek.

Společnost Czech Ecoenergy chce v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku postavit závod na výrobu elektrické energie s využitím biomasy. Firma má zájem o 4,5 hektaru pozemků a má zaměstnat až 50 až 60 lidí, řekl náměstek mosteckého primátora Luboš Pitín. Elektrárna s výkonem 5,5 megawattu budeumístěna v sousedství zpracovatele dřeva Europahaus Holzindustries, jehož dřevěný odpad chce Czech Ecoenergy společně s biomasou spalovat.

Svět od soboty až po zbytek roku začíná žít na "ekologický dluh". Okamžik, odkdy lidská spotřeba přírodních zdrojů převyšuje schopnost planety nahradit jejich úbytek.
Letos se svět dostal do červených čísel o tři dny dříve než loni, kdy to zase bylo o tři dny dříve než předloni, vypočítala organizace New Economics Foundation (NEF). Období, po které Zemi vystačí obnovitelná spotřeba zdrojů, se neustále zkracuje už od 80. let, odkdy si lidstvo podle NEW začalo žít nad poměry.

Na sympoziu ve Vídni se včera sešli vědci z různých zemí, kteří podobně jako český prezident Václav Klaus sdílejí kritické postoje k převládajícím názorům na klimatické změny ve světě. Klaus, který je na soukromé návštěvě Vídně, se sympozia rovněž zúčastnil a večer v Hayekově institutu zopakoval své názory na klimatické změny a globální oteplování.

Hotely národních parků Šumava a Bavorský les se spojily v první česko-bavorské sdružení
Ukázat krásy národního parku z české i německé strany v souladu s ochranou přírody a myšlenkou podpory národního parku, nabídnout odpovídající služby a prakticky setřít hranici, která park dělí.

Na zneškodnění nelegálního skladu nebezpečného odpadu v areálu společnosti Foma Bohemia v Hradci Králové uvolní Královéhradecký kraj 8 miliónů korun. Množství chemikálií leží v krajském městě řadu let a vzniklo činností lidí, kteří stojí za podobným nelegálním zařízením v Libčanech.

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík včera žehlil svůj výrok z nedělního jednání stranické republikové rady, na němž se nelibě vyjádřil o lidovcích.
„Ještě jsem sice neměl příležitost mluvit o tom s Jiřím Čunkem, ale řadovým lidovcům bych se rád omluvil....

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů