Čtvrtek, 25. dubna 2024

Záchranáři cvičili v Drahanovicích a Čechách pod Kosířem pomoc občanům při ničivé povodni

Záchranáři cvičili v Drahanovicích a Čechách pod Kosířem pomoc občanům při ničivé povodni

OLOMOUC (WR) - Ve čtvrtek 11. října se konalo v Drahanovicích a Čechách pod Kosířem taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje nazvané Kosíř 2007. Cvičení mělo především ověřit, jak je Integrovaný záchranný systém připraven na pomoc lidem v krizových situacích. Cílem bylo sjednotit postup hasičů a dalších složek IZS při odstraňování následků mimořádné události a následném zajišťování nouzového přežití obyvatel. Akci osobně navštívil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který se dlouhodobě aktivně věnuje problematice zlepšení komunikace s obyvateli a stál u zrodu projektu Ochrana obyvatel. Přítomný ministr vnitra Ivan Langer vyzdvihl potřebnost podobných akcí, při nichž si složky IZS mohou ověřit svou připravenost.

Záchranáři měli za úkol zajistit evakuaci 150 lidí postižených povodněmi a nouzově je ubytovat. Organizátoři byli s výsledky spokojeni. "Všichni víme a máme bohužel i zkušenost, že povodně mohou přijít velice snadno. Cvičení Kosíř 2007 jsme se snažili naplánovat tak, aby se maximálně blížilo reálné situaci. Evakuovaní procházejí zdravotní prohlídkou, jsou zaevidováni a ubytováni v jednotlivých stanech. Obdrží náhradní oblečení a polní kuchyně jim připraví jídlo a pití. Na místě jsou připraveni pomoci i psychologové. Na základně stráví evakuovaní v nouzových podmínkách čas do doby, než se budou moci vrátit do svých domovů poničených povodní či do náhradních obydlí," popsal průběh Václav Hrubý z HZS Olomouckého kraje.

"Cvičení Kosíř 2007 je netypické svým námětem a charakterem, neboť není zaměřeno na samotné záchranné a likvidační práce, ale na zajištění nouzového přežití evakuovaného obyvatelstva" upozornil Ivan Koleňák, z Generálního ředitelství HZS ČR, který celé cvičení řídil. "Dnešní cvičení proběhlo podle plánu, cíle byly v zásadě splněny a poznatky z jeho průběhu dále využijeme ke zkvalitnění našich schopností pomáhat lidem postiženým mimořádnou událostí. Zpracujeme například metodickou pomůcku pro budování těchto základen humanitární pomoci," uzavřel Koleňák.

Celkem se do cvičení Kosíř 2007 zapojilo více než 100 lidí včetně figurantů: představitelé Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, Základny logistiky Olomouc a HZS Olomouckého kraje, jednotky SDH obcí, složky Policie ČR, Správa státních hmotných rezerv, město Olomouc, obec Čechy pod Kosířem, jednotky humanitární pomoci Českého červeného kříže, psychosociální intervenční tým z Olomouckého kraje a také figuranti – studenti Střední zdravotnické školy Olomouc.

Vydavatel: Webreporter.cz, Česká informační agentura, s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů