Pátek, 29. března 2024

Letovice by chtěly své školy vytápět spalováním biomasy

Letovice by chtěly své školy vytápět spalováním biomasy

Letovice (Blanensko) - Základní a mateřská škola v Letovicích na Blanensku by v budoucnu mohly patřit k prvním školním zařízením na jižní Moravě, které budou vytápěny biomasou. Tamní radní zvažují, že nahradí drahý zemní plyn jako palivo slámou. Pokud by školu ještě před tím zateplili, ušetřili by téměř polovinu nákladů, které nyní dávají za vytápění tříd. ČTK to dnes řekl letovický místostarosta Bohuslav Kuda.

Letovická škola vznikla před 25 lety a byla architektonicky velkoryse pojata. V členitých pavilonech jsou velká okna. Tepelný audit ukázal, že mnohá netěsní, přičemž některá jsou zbytečná.

Záměrem radních je školu zateplit, některá okna zazdít a jiná vyměnit za nová. Je také nutné zmodernizovat kotelnu. Současný plynový kotel by mohl být záložní. Vystřídat by jej měl kotel na biomasu, v němž by ročně shořelo 100 tun slámy. Dodavatele této suroviny již město má. Na nadcházející topnou sezonu potřebuje škola a školka 1,9 milionu korun. Náklady by ale mohly být nižší.

Všechny úpravy přijdou asi na 30 milionů korun. Část prostředků by chtěla radnice získat z dotací Evropské unie. Ekologové se shodují, že by podobných záměrů v kraji mělo být více. Spalování biomasy patří podle nich na jižní Moravě stále k méně obvyklým způsobům vytápění.

Vladimír Klepáč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů