Pátek, 29. března 2024

Lidé občas zatopí i odpadky

Lidé občas zatopí i odpadky

ZLÍNSKO - Dřevo a uhlí. To jsou nejčastější druhy paliv, kterými lidé topí v menších městech a na vesnicích. Občas však v kotli skončí i jiné věci než dřevěná polena. Kouř vycházející z komínů pak zamořuje celou obec. Starostové se podobné případy snaží řešit většinou domluvou.

Zakouřené ulice mají občas i v Březnici na Zlínsku. „V obci je sice tři roky zavedený plyn, ale lidé přesto nejčastěji topí pevnými palivy, jako je uhlí a dřevo. A s tím jsou často problémy. Stává se, že se v obci vyskytne inverze, což není zrovna šetrné k životnímu prostředí. Proto se snažíme při výstavbě rodinných domů podporovat ekologičtější formu topení,“ vysvětlil starosta obce Josef Hutěčka.

Dodal, že minulý týden dokonce narazil v obci na člověka, který topil odpadky. „Informoval jsem se o svých právech na odboru životního prostředí. Tento přestupek je však bohužel velmi těžké dokázat a navíc jako starosta nemám dostatečné pravomoci takovou situaci kontrolovat a poté sankcionovat,“ vysvětlil Hutěčka.

Černý dým se občas objeví i v místní části Slavičína v Nevšové. „I když je tato obec plynofikována, spousta lidí na topení plynem nepřistoupila, takže občas někdo zatopí i domovním odpadem,“ řekl starosta města Slavičín Jaroslav Končický. Samotný Slavičín podle něj tento problém netrápí, protože tamní obyvatelé topí plynem a navíc tam platí zákaz spalování domovního odpadu. Pokud by se nějaký troufalec přesto objevil, radní by  situaci řešili především domluvou, protože zařídit domovní prohlídku a dokázat tento přestupek by bylo podle starosty Končického problematické.

Ústní domluvou se snaží pálení nevhodných materiálů v domácnostech řešit i starosta Tichova na Valašskokloboucku Josef Slovák. „Lidé se bohužel kvůli zdražení plynu zároveň vracejí nejen ke dřevu, ale i k nekvalitnímu uhlí a jiným materiálům, takže černý dým je nad obcí občas vidět,“ řekl starosta.
Problémem je prý také to, že lidé topí dřevem čerstvým. „Zatím to není až tak tragické, ale od příštího roku mají zase zdražovat elektriku i plyn, tak doufám, že se situace ještě nezhorší,“ řekl Slovák.

Pálení odpadků vadí i Antonínu Poláchovi z Poteče. Podle něj je obec také častokrát zahalena dýmem. „Lidé se vymlouvají na to, že plyn a elektřina jsou drahé. Ale v době, kdy se odpad dá lehce odvézt do kontejnerů, je nezodpovědné ho pálit přímo v kotlech. Lidé by se nad sebou měli zamyslet,“ je přesvědčen Polách.
 Hana Trčková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů