Sobota, 27. dubna 2024

Nová kogenerační jednotka na skládce Fedrpuš

Nová kogenerační jednotka na skládce Fedrpuš

Na skládce Fedrpuš byla uvedena do provozu kogenerační jednotka

Dne 8.10.2007 byla na skládce komunálního odpadu Fedrpuš v Jindřichově Hradci uvedena do provozu kogenerační jednotka. Účelem tohoto zařízení je využití skládkového plynu pro výrobu elektrické energie a tepla.

Využití skládkového plynu je v podstatě součástí rekultivace skládky. Nedochází totiž k samovolnému unikání skládkového plynu do ovzduší, není ani samovolně spalován na tzv. fléře, ale je svodným potrubím sveden do čerpací stanice. Odtud je skládkový plyn přiveden do kogenerační jednotky.

Kogenerační jednotka se skládá ze spalovacího motoru, generátoru a el. rozváděče. Spalovací motor připojený na generátor využívá jako palivo právě skládkový plyn, jehož hlavní složkou je metan, a prostřednictvím generátoru je vyráběna elektrická energie. Ta je přes transformátor dodávána do rozvodné sítě společnosti E.ON. Odpadní teplo vzniklé při chlazení motoru bude využito k vytápění provozní budovy na skládce Fedrpuš.

Kogenerační jednotka má výkon 160 kW a jedná se český výrobek od společnosti Tedom. Na provozování této kogenerační jednotky, a tedy výrobu elektrické energie, má dceřiná společnost AVE CZ Jindřichův Hradec s.r.o. vlastní licenci udělenou Energetickým regulačním úřadem pod číslem 110705507. Jedná se o elektrickou energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

Pokud bude dodržen požadavek na 50-70% obsah metanu ve skládkovém plynu, je možné počítat s výrobou elektrické energie cca 800 MWh/rok.

ZDROJ: AVE CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů