Sobota, 27. dubna 2024

Komunální odpady v praxi 2007

Komunální odpady v praxi 2007
Tradiční seminář ke zvýšení informovanosti v problematice odpadového hospodářství pořádaný pro všechny obce s rozšířenou působností, pověřené obce a nejvýznamnější svozové firmy zabývající se komunálními odpady v kraji Vysočina se uskutečnil v Hrotovicích na začátku listopadu.

Na úvod semináře přítomné přivítali Pavel Hájek, náměstek hejtmana a Jan Joneš, vedoucí odboru životního prostředí. S programem semináře zúčastněné seznámila a v roli moderátorky obou dnů se představila Pavla Bendová, vedoucí oddělení technické ochrany ŽP, která poté zahájila blok prezentací informacemi o letošním projektu kraje Vysočina se společností EKO-KOM, a.s. Dílčím cílem projektu byl i průzkum veřejného mínění, který mapoval vývoj v oblasti třídění komunálních odpadů za období 2004 –2007 a jehož výsledky představil zpracovatel průzkumu Jiří Remr ze společnosti MARKENT s.r.o.

Zástupkyně společnosti EKO-KOM, a.s. Jana Krčmářová a Martina Vrbová referovaly o spolupráci s obcemi, systémech svozu v kraji a o problematice zálohových plateb u obalů. V dalších prezentacích zazněly informace o plnění dalších dílčích cílů krajského projektu, Krajské komunikační kampani k problematice třídění využitelných složek obalů a zpětného odběru elektrozařízení a soutěži obcí „My třídíme nejlépe“.

V odpoledním bloku přednášek byly předány informace o plnění Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina, indikátorech a nové legislativě odpadového hospodářství a zástupci měst Havlíčkův Brod a Pacov prezentovali své projekty z oblasti environmentální osvěty a výstavby kompostárny.

Druhý den semináře byl ve znamení dotací do odpadového hospodářství. Prezentace se týkaly finančních nástrojů kraje i Evropské unie a předkladatelé žádostí do 1. Výzvy Operačního programu Životní prostředí pohovořili o praktických zkušenostech se zpracováváním žádostí.

Seminář se setkal s kladným ohlasem ze strany posluchačů, organizace ze strany realizátora školení společnosti ESKO-T s.r.o. byla bezchybná. Akce se uskutečnila pod finanční záštitou společného projektu kraje Vysočina se společností EKO-KOM, a.s.

Eva Navrátilová, odbor životního prostředí, tel.: 564 602 522
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů