Pátek, 26. dubna 2024

Elektřina z teplotního rozdílu lidského těla a okolí

Elektřina z teplotního rozdílu lidského těla a okolí

Elektřina z teplotního rozdílu lidského těla a okolí
V Německu vědci přisli na využití tělesného tepla k produkci elektrické energie. Ta by v budoucnu mohla pohánět mobilní zařízení.

Výzkumníci německého Fraunhoferova institutu oznámili, že jsou schopni díky rozdílu mezi teplotou povrchu lidského těla a teplotou jeho okolí vyrábět elektrickou energii. Ta by v budoucnu mohla být pohonem například zdravotnického vybavení, jako jsou senzory připevněné na pacientovo tělo.

Systém pracuje na základě termoelektrických generátorů (TEG), což jsou polovodičové články, které z teplotního rozdílu mezi studenějším a teplejším prostředím dokáží vytvářet elektrickou energii.

Vedoucímu projektu Peterovi Spiesovi a jeho týmu se podařilo využít potenciálu TEG na současné maximum. Termoelektrické generátory obyčejně k uspokojivému provozu (produkci dostatečného množství energie) vyžadují teplotní rozdíly v řádech desítek stupňů Celsia.

"Z takovýchto teplotních rozdílů lze obyčejně generovat jen nízké napětí," vysvětluje Spies a pokračuje, "nám se však vhodnou kombinací komponent podařilo vytvořit obvody, které dokáží pracovat již s napětím 200 milivoltů. Tak jsme postavili celý elektronický systém, který nevyžaduje interní baterii, ale je napájen energií generovanou tělesným teplem."

Spies již disponuje funkčním prototypem zařízení, které napájí bezdrátový vysílač a teplotní čidlo. Sám však přiznává, že TEG a lidské tělo dnes nejsou dostatečně uspokojivou variantou, neboť zatím stále dokážeme generovat příliš málo elektrické energie, než aby se celý proces vyplatil.

Autor: Patrik Khudhur

Zdroj: http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů