Pátek, 26. dubna 2024

V Karlovarském kraji má zlepšit nakládání s odpady nový svazek

V Karlovarském kraji má zlepšit nakládání s odpady nový svazek

Ostrov (Karlovarsko) - V Karlovarském kraji vzniká nový svazek obcí Ekoodpady, který bude mít zatím pět členů. Jeho členy se mohou stát nejenom města a obce, ale také některé firmy nebo vzdělávací instituce. Hlavním posláním účelového sdružení je vytvoření účinného systému pro nakládání s odpady jako důležitými druhotnými surovinami. ČTK to oznámil Jan Bureš, starosta Ostrova, který je jedním z prvních členů sdružení.

Zájmem sdružení je zapojit co nejvíce měst a obcí do svazku. Důvodem je jednak to, že obce jsou největším producentem odpadů, a pak také snadnější možnost získání dotací z fondů Evropské unie. Podle Bureše je důležité, že obce jsou tvůrci plánů odpadových hospodářství. Do svazku už slíbila vstup všechna dosud oslovená města, a to Cheb, Sokolov, Nová Role, Chodov a Skalná.

Pro Ostrov, jehož zastupitelstvo vstup do svazku také schválilo, by měla účast znamenat především tu výhodu, že by mohlo aktivně ovlivňovat budoucí aktivity v oblasti nakládání s odpady ve prospěch města. "Dalším přínosem je získávání aktuálních informací o záměrech velkých producentů i zpracovatelů odpadů. Tento projekt prohloubí spolupráci veřejného a soukromého sektoru v oblasti odpadového hospodářství," poznamenal Bureš.

Ostrov patří v Karlovarském kraji mezi města, kde se daří postupně zvyšovat objem likvidovaného komunálního odpadu. Za poslední čtyři roky se zvýšilo množství odevzdaného odpadu ve třech základních kategoriích až o 100 procent. Vyplývá z toho, že lidé nejen mnohem více třídí odpad, ale i to, že nekončí třeba na černých skládkách, nýbrž v kontejnerech. Sdružení Ekoodpady se může zasadit o to, aby se tento trend prosadil i v jiných městech.

V Ostrově skončilo za celý loňský rok v kontejnerech celkem kolem 5793 tun komunálního odpadu. Například skla v roce 2005 odevzdali lidé 98 tun a loni už 123 tun. Papíru v nádobách na separovaných odpad v roce 2005 skončilo 120 tun a loni už 151 tun. Plastů vytřídili lidé před dvěma roky 46 tun a loni 51 tun.

V Karlovarském kraji by letos mohli podle odhadu společnosti Eko-kom jeho obyvatelé vytřídit 22,7 kilogramu odpadu na osobu a rok. Bylo by to o 1,6 kilogramu více než loni.

Vladimír Meluzín

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů