Pátek, 26. dubna 2024

Vláda zvažuje zakázku na likvidaci ekologických škod za 120 miliard

Vláda zvažuje zakázku na likvidaci ekologických škod za 120 miliard
Ministerstvo financí dělá potichu kroky k tomu, aby mohlo vyhlásit největší státní zakázku všech dob. Ministr financí Kalousek chce urychlit odstraňování zamořených vod či půd, které během privatizace zdědili po státních podnicích jejich noví vlastníci a zvažuje, že vyhlásí v této věci obří tendr.

Úředníci celkem připravili tři návrhy, jak urychlit odstraňování zamořených vod či půd.

Vlastníkům stát slíbil, že jim vyčištění "špín z minula" zaplatí. Dosud proplatil 36 miliard korun. Zbylé garance jsou odhadovány na dalších 123 miliard.

"Při současném tempu by to znamenalo více než dalších 25 let, což je situace, kterou se ministerstvo snaží řešit," vysvětluje Jakub Haas z tiskového oddělení, proč chce ministr financí Miroslav Kalousek odstraňování škod urychlit.

První varianta počítá podle informací MF DNES se zvýšením počtu úředníků, druhá s tím, že by se o odstranění ekologických škod staraly samy společnosti a stát by jim to proplácel.

Úředníci, kteří přešli na ministerstvo ze zrušeného Fondu národního majetku, však doporučili variantu třetí, počítající s vyhlášením jedné obří státní zakázky na zbylé škody.

Řada dalších odborů ministerstva byla proti, ale Kalousek podle informací MF DNES návrh vyřešit vše najednou podpořil. K návrhu se před projednáním vládou měly šanci vyjádřit jen ministerstvo životního prostředí a Úřad vlády.

Ostatní ministerstva ho nedostala, včetně toho pro místní rozvoj, které má veřejné zakázky na starosti. Podle Haase neobsahoval text konkrétní kroky, ale jen obecný návrh dalšího postupu, a proto ho ostatní ministerstva nemusela vidět.

"Je absurdní, že u tak velké zakázky se k tomu nemohou vyjádřit všechny úřady. Měla by to být široce diskutovaná věc," míní David Ondráčka z Transparency International.

Ministerstvo: no comment
Vláda už koncem listopadu vzala bez povšimnutí veřejnosti návrh s preferovanou variantou na vědomí a zadala Kalouskovi, ať si nechá vypracovat právní a odborné analýzy, co je možné v této věci udělat.

Samo ministerstvo teď nechce žádné podrobnosti sdělovat. "Pokud by se ukázalo, že dané varianty nejsou právně realizovatelné, mohlo by to vyvolat zcela zavádějící očekávání a diskuse," vzkázal za Kalouska Haas z tiskového oddělení.

Kdo do toho půjde?
Takto obří soutěž o zakázku za státní peníze s sebou nese řadu rizik. "U větších zakázek je vždy větší prostor pro korupci," říká Radek Jurčík, právník a autor řady publikací o veřejných zakázkách.

Naopak výhodou by podle něj měla být úspora z důvodů množstevní slevy. To však závisí na tom, jestli stát správně výběrové řízení vypíše. "Třeba u dálnic, když se staví delší úseky, tak je to dražší, než když se staví po menších kouscích," dodává Ondráčka.

Nejasné navíc je, kdo by vůbec na takto velkou zakázku mohl dosáhnout. "Neumím si představit firmu, která by to byla schopna zvládnout. Musela by to leda rozprodat," říká Michal Kofroň, spolumajitel firmy G–Consult, která se sanacemi zabývá.

Už dnes to podle lidí z oboru funguje tak, že o ty největší tendry se hlásí hlavně velké stavební firmy jako Skanska, Geosan, Tchas nebo OHL ŽS. Ty pak často najmou na takovou práci jako vyčištění půdy či spodních vod menší specializované firmy.

"Stomiliardová zakázka je tak mimořádný objem, že si jen stěží lze představit, co by takový tendr obsahoval," říká za Skansku Ondřej Šuch k tomu, jestli by byli schopni do něčeho takového jít.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů