Pátek, 26. dubna 2024

Příroda konečně vyhnala bruslaře také na rybníky

Příroda konečně vyhnala bruslaře také na rybníky

Českobudějovicko - Teploty pod bodem mrazu a minimální sněhové nadílky. To jsou pro milovníky bruslení ty nejlepší zprávy.

Proto také v těchto dnech zaplňují rybníky a říční tůňky ti, co je už nebaví bruslit na českobudějovickém náměstí anebo na zimních stadionech.

Bude dál mrznout
„Už jsme s rodinou po Vánocích také byli bruslit, na Štilci. Krásný a rovný led, svítilo sluníčko, prostě paráda. Ale o den později led tak trochu už popraskával a měla jsem trošku strach,“ shrnula své zážitky čtrnáctiletá Kamila Jarošková z Českých Budějovic.

A meteorologové mají pro bruslaře i nadále příznivé zprávy.

„Teploty by měly zůstat pod nulou,“ řekl včera zaměstnanec českobudějovické pobočky Českého meteorologického ústavu. „Počasí bude mít nadále inverzní charakter. V pátek ráno by se teploty měly pohybovat mezi minus čtyřmi až minus sedmi stupni Celsia a v sobotu to bude podobné. Přes den už naměříme okolo nuly. Neděle pak bude trišku teplejší,“ dodal.

Proto mohou být bruslící relativně  v klidu, žádné veliké tání ledů na rybnících v nejbližších dnech nehrozí.

Správné bruslení
Pohyb na zamrzlých vodních plochách ale má také svá nepsaná pravidla.

„Většinou jsou na rybnících cedule se zákazem vstupu. Lidé by rozhodně neměli chodit k těm místům, kde je odtok a přítok vody doa z rybníka a už vůbec nechodit k rozmrazovačům,“ poradil včera bruslařům ředitel Rybářství Nové Hrady Stanislav Hronek a odhadl, že síla ledu může v těchto dnech dosahovat sedmi až osmi centimetrů. „Je to silný led, to už je pro lidi bezpečné, ani proudy žádné velké na rybnících nejsou,“ poznamenal Hronek.
 Petr Lundák

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů