Čtvrtek, 28. března 2024

Berlín v lednu ještě bez ekologických pokut

Berlín v lednu ještě bez ekologických pokut
Od února ale bude policie známku povolující vjezd do centra přísně vyžadovat

Německá metropole Berlín přece jen nebude k automobilistům v lednu tak přísná, jak avizovala v prosinci, kdy oznámila zákaz vjezdu do centra města těm vozům, které nebudou mít od 1. ledna tzv. ekologickou nálepku. Pokutu za nerespektování tohoto zákazu ve výši 40 eur (tisíc korun) zatím policisté nebudou v prvních čtyřech týdnech roku vyžadovat ani za to nebudou udělovat jeden trestný bod v ústřední kartotéce „hříšníků“ ve Flensburgu, jak měli nejdřív v úmyslu. Místo toho budou muži zákona rozdávat provinilcům informační leták k celé akci, kterou vyhlásila i další města, například Kolín nad Rýnem a Hannover. Od února ale už úřady budou nelítostné, známka se bude tvrdě vyžadovat. Výjimku dostanou jen vozy-veteráni starší 30 let, auta s G-katalyzátory a také motorkáři a mopedisté.
Magistrát mezitím zavalily tisíce žádostí o posečkání, další tisíce se ještě čekají.
Z 1,2 miliónu aut registrovaných v Berlíně totiž nálepku zatím nemá téměř tři sta tisíc, napsal list Süddeutsche Zeitung. Každý pátý berlínský majitel vozu si tedy neudělal čas, aby si za pět eur obstaral žlutou, červenou či zelenou samolepku. Ekologické centrum města zahrnuje např. i Braniborskou bránu a Spolkový sněm, cíle většiny turistů z Německa i zahraničí. Berlín registruje 85 tisíc vozů bez katalyzátoru. Ty nesmějí do centra vůbec. Zákaz platí i pro turisty, i když prý od těch zahraničních nebudou muži zákona žádat tak vysokou pokutu. Berlín loni navštívilo na sedm miliónů cizinců, kteří tam utratili asi devět miliard eur (243 mld. Kč).

Cílem je snížit prach v ovzduší

Ekologické rozhodnutí Senátu prosadila hlavně senátorka pro životní prostředí Katrin Lompscherová ze strany Levice, jež tvoří v Berlíně zemskou vládu se soc. dem. (SPD). Zdůraznila, že většina turistů stejně do centra nejezdí vlastními vozy, ale městskou dopravou či vlaky.
Cílem opatření je podle ní snížit o 25 % množství mikroprachu v ovzduší. Senátorka se odvolala i na stanovisko EU, podle něhož hraniční množství 50 mikrogramů v kubíku vzduchu nesmí být překročeno vícekrát než ve 35 dnech za rok. Loni bylo v Berlíně díky deštivému létu takových dnů sice jen 26, ale o rok dříve sedmdesát.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů