Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci řeší, jak ochránit pasivní kuřáky

Poslanci řeší, jak ochránit pasivní kuřáky
Česko by se brzy mohlo zařadit mezi vyspělé evropské země, kde se již nesetkáte s restauracemi naplněnými cigaretovým dýmem. Tyto státy v posledních letech výrazně omezily kouření na veřejných místech.

V Portugalsku a ve Španělsku musí mít restaurace se 100 a více metry čtverečními od sebe oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ve Francii, Anglii, Itálii, Irsku, Švédsku nebo v Norsku pak mají lidé v hospodách, barech a restauracích zakázáno kouřit úplně.

Stejné zpřísnění navrhli včera poslanci zdravotního výboru sněmovny.

Recept proti infarktu

Důvod je jasný: na následky kouření umírá v Česku ročně 18 tisíc lidí. Tři tisícovky z nich jsou pasivní kuřáci, kteří umírají jen kvůli tomu, že dýchají cigaretový kouř z cigaret jiných lidí. A hlavně pasivním kuřákům má úplný zákaz kouření v restauracích pomoci.

"  Spalováním  tabáku vzniká kouř, kde je 64 rakovinotvorných částic, které způsobují smrt člověka. Lepší ochrana pasivních kuřáků v restauracích by přispěla ke snížení výskytu závažných onemocnění, jako je infarkt nebo rakovina," říká sněmovní propagátor zákazu kouření v restauracích Boris Šťastný. V zemích, kde kouření v hospodách zakázali úplně, se snížil počet lidí, kteří umírají na infarkt, o 10 až 20 procent.

"Ve Skotsku klesl po roce od zákazu kouření v restauracích počet akutních infarktů o sedmnáct procent," uvádí Eva Králíková z Centra léčby závislostí na tabáku.

O tom, jak bude lepší ochrana pasivních kuřáků vypadat v Česku, by měli zhruba za tři týdny rozhodovat čeští poslanci. A úplný zákaz kouření bude jen jednou ze tří variant.

Pořád je ve hře druhý návrh Šťastného, který by hospodám, barům a restauracím nařizoval oddělit od sebe zdí nebo stěnou kuřácké a nekuřácké prostory.

"Z ankety, které se zúčastnilo 70 z 200 poslanců, nám vyplynulo, že právě tento návrh má největší šanci na úspěch," říká Šťastný.

Další návrh, o kterém budou poslanci hlasovat, jde španělskou cestou. Restaurace do 100 metrů čtverečních by mohly zůstat kuřácké, ostatní by musely oddělit prostory pro kuřáky a nekuřáky.

K tomu se přiklání ministerstvo zdravotnictví. "Nevidíme velký rozdíl mezi tímto návrhem a úplným zákazem kouření," říká mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Nechme působit trh

Se zákazem kouření v restauracích ani s povinností oddělovat od sebe kuřáckou a nekuřáckou část hospody nesouhlasí zástupci majitelů hotelů a restaurací.

"Doplatí na to hlavně hospody na vesnicích, kam kuřáci prostě přestanou chodit," varuje prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.

Zákazy podle něj nejsou potřeba. "Lidé si čím dál víc přejí nekuřácké restaurace a trh na to reaguje. Do tří let tady bude i bez zákazů více nekuřáckých hospod než těch kuřáckých," říká Hlinka.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů