Poslanci řeší, jak ochránit pasivní kuřáky
Česko by se brzy mohlo zařadit mezi vyspělé evropské země, kde se již nesetkáte
s restauracemi naplněnými cigaretovým dýmem. Tyto státy v posledních letech
výrazně omezily kouření na veřejných místech.
Česko by se brzy mohlo zařadit mezi vyspělé evropské země, kde se již nesetkáte s restauracemi naplněnými cigaretovým dýmem. Tyto státy v posledních letech výrazně omezily kouření na veřejných místech.
V Portugalsku a ve Španělsku musí mít restaurace se 100 a více metry čtverečními od sebe oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ve Francii, Anglii, Itálii, Irsku, Švédsku nebo v Norsku pak mají lidé v hospodách, barech a restauracích zakázáno kouřit úplně.
Stejné zpřísnění navrhli včera poslanci zdravotního výboru sněmovny.
Recept proti infarktu
Důvod je jasný: na následky kouření umírá v Česku ročně 18 tisíc lidí. Tři tisícovky z nich jsou pasivní kuřáci, kteří umírají jen kvůli tomu, že dýchají cigaretový kouř z cigaret jiných lidí. A hlavně pasivním kuřákům má úplný zákaz kouření v restauracích pomoci.
" Spalováním tabáku vzniká kouř, kde je 64 rakovinotvorných částic, které způsobují smrt člověka. Lepší ochrana pasivních kuřáků v restauracích by přispěla ke snížení výskytu závažných onemocnění, jako je infarkt nebo rakovina," říká sněmovní propagátor zákazu kouření v restauracích Boris Šťastný. V zemích, kde kouření v hospodách zakázali úplně, se snížil počet lidí, kteří umírají na infarkt, o 10 až 20 procent.
"Ve Skotsku klesl po roce od zákazu kouření v restauracích počet akutních infarktů o sedmnáct procent," uvádí Eva Králíková z Centra léčby závislostí na tabáku.
O tom, jak bude lepší ochrana pasivních kuřáků vypadat v Česku, by měli zhruba za tři týdny rozhodovat čeští poslanci. A úplný zákaz kouření bude jen jednou ze tří variant.
Pořád je ve hře druhý návrh Šťastného, který by hospodám, barům a restauracím nařizoval oddělit od sebe zdí nebo stěnou kuřácké a nekuřácké prostory.
"Z ankety, které se zúčastnilo 70 z 200 poslanců, nám vyplynulo, že právě tento návrh má největší šanci na úspěch," říká Šťastný.
Další návrh, o kterém budou poslanci hlasovat, jde španělskou cestou. Restaurace do 100 metrů čtverečních by mohly zůstat kuřácké, ostatní by musely oddělit prostory pro kuřáky a nekuřáky.
K tomu se přiklání ministerstvo zdravotnictví. "Nevidíme velký rozdíl mezi tímto návrhem a úplným zákazem kouření," říká mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.
Nechme působit trh
Se zákazem kouření v restauracích ani s povinností oddělovat od sebe kuřáckou a nekuřáckou část hospody nesouhlasí zástupci majitelů hotelů a restaurací.
"Doplatí na to hlavně hospody na vesnicích, kam kuřáci prostě přestanou chodit," varuje prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.
Zákazy podle něj nejsou potřeba. "Lidé si čím dál víc přejí nekuřácké restaurace a trh na to reaguje. Do tří let tady bude i bez zákazů více nekuřáckých hospod než těch kuřáckých," říká Hlinka.
V Portugalsku a ve Španělsku musí mít restaurace se 100 a více metry čtverečními od sebe oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ve Francii, Anglii, Itálii, Irsku, Švédsku nebo v Norsku pak mají lidé v hospodách, barech a restauracích zakázáno kouřit úplně.
Stejné zpřísnění navrhli včera poslanci zdravotního výboru sněmovny.
Recept proti infarktu
Důvod je jasný: na následky kouření umírá v Česku ročně 18 tisíc lidí. Tři tisícovky z nich jsou pasivní kuřáci, kteří umírají jen kvůli tomu, že dýchají cigaretový kouř z cigaret jiných lidí. A hlavně pasivním kuřákům má úplný zákaz kouření v restauracích pomoci.
" Spalováním tabáku vzniká kouř, kde je 64 rakovinotvorných částic, které způsobují smrt člověka. Lepší ochrana pasivních kuřáků v restauracích by přispěla ke snížení výskytu závažných onemocnění, jako je infarkt nebo rakovina," říká sněmovní propagátor zákazu kouření v restauracích Boris Šťastný. V zemích, kde kouření v hospodách zakázali úplně, se snížil počet lidí, kteří umírají na infarkt, o 10 až 20 procent.
"Ve Skotsku klesl po roce od zákazu kouření v restauracích počet akutních infarktů o sedmnáct procent," uvádí Eva Králíková z Centra léčby závislostí na tabáku.
O tom, jak bude lepší ochrana pasivních kuřáků vypadat v Česku, by měli zhruba za tři týdny rozhodovat čeští poslanci. A úplný zákaz kouření bude jen jednou ze tří variant.
Pořád je ve hře druhý návrh Šťastného, který by hospodám, barům a restauracím nařizoval oddělit od sebe zdí nebo stěnou kuřácké a nekuřácké prostory.
"Z ankety, které se zúčastnilo 70 z 200 poslanců, nám vyplynulo, že právě tento návrh má největší šanci na úspěch," říká Šťastný.
Další návrh, o kterém budou poslanci hlasovat, jde španělskou cestou. Restaurace do 100 metrů čtverečních by mohly zůstat kuřácké, ostatní by musely oddělit prostory pro kuřáky a nekuřáky.
K tomu se přiklání ministerstvo zdravotnictví. "Nevidíme velký rozdíl mezi tímto návrhem a úplným zákazem kouření," říká mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.
Nechme působit trh
Se zákazem kouření v restauracích ani s povinností oddělovat od sebe kuřáckou a nekuřáckou část hospody nesouhlasí zástupci majitelů hotelů a restaurací.
"Doplatí na to hlavně hospody na vesnicích, kam kuřáci prostě přestanou chodit," varuje prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.
Zákazy podle něj nejsou potřeba. "Lidé si čím dál víc přejí nekuřácké restaurace a trh na to reaguje. Do tří let tady bude i bez zákazů více nekuřáckých hospod než těch kuřáckých," říká Hlinka.
Sdílet článek na sociálních sítích