Pátek, 26. dubna 2024

Podniky už chápou, že zdraví je běh na dlouhou trať

Bolestmi zad trpí v EU čtvrtina pracovníků, pětinu trápí bolesti svalů na rukou či nohou a stejný počet si stěžuje na celkovou fyzickou únavou. Většina firem si ale stále neuvědomuje zodpovědnost za zdravé pracovní podmínky ani její význam pro konečné výsledky podniku.
Podniky už chápou, že zdraví je běh na dlouhou trať
Polovinu nemocí z povolání tvoří v Česku poruchy svalového a kosterního aparátu, což představuje 29 milionů dnů , tedy třetinu všech prostonaných dní. Pro podniky i zaměstnance to znamená velké finanční ztráty a pro zdravotnictví velké výdaje," tvrdí Michael Vít, hlavní hygienik ČR. Ve společnosti Alcoa Fujikura Czech proto už roky investují do úprav pracoviště. Například montáž se provádí ve stoje a tak, aby se člověk nemusel příliš ohýbat.


V souvislosti s výskytem nemocí z povolání sledují ve společnosti Alcoa Fujikura Czech mj. svalová přetížení tělesných partií nahlášených zaměstnanci při preventivních a mimořádných prohlídkách. A mohou mít radost, jejich počet klesá. "Nejmarkantnější to je u bolestí předloktí a zápěstí, což je pro firmu, která se věnuje montážím kabelových svazků pro automobily, nesmírně důležité," říká Hana Křivancová, vedoucí oddělení bezpečnosti práce, ochrany zdraví a životního prostředí firmy. "Bolavý" člověk totiž znamená i méně výkonného člověka.

Alcoa se nespokojí tím, že se napíše nějaká zpráva třeba o úrazu - byť jeho následkem není pracovní neschopnost - ale hledají se příčiny, aby se to už nemohlo opakovat. "Jde se, jak říkáme, až na beton, a je třeba doložit, že se riziko zmenšilo. Nikdy nic není stoprocentní, ale musí se hledat cesty nejbližší té dokonalosti," říká Rudolf Šimek, vedoucí personálního oddělení.

CENY ZA SPRÁVNOU PRAXI

Péče o zdravé podmínky není v Alcoa žádnou nárazovou akcí. Už před několika lety její pracovníci získali ocenění v soutěž Správa praxe, která probíhá pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí ČR - a to za boj proti hluku. Loni získali ocenění Správná praxe v rámci evropské kampaně o muskuloskeletárních poruchách - tedy poruchách svalového a kosterního aparátu. Více informací o Evropské agentuře pro bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti, která celou věc zastřešuje lze najít v češtině na internetu na adrese: http://cz.osha.europa.eu.

Získat cenu je věc, která sice potěší, ale nemůže být cílem. Nedá se totiž počkat na to, jaké bude vyhlášeno téma a pak se přihlásit. Možnost přihlásit se musí vyplynout z dlouhodobé péče podniku. V našem případu hraje velkou roli "matka" firmy. Patří mj. mezi největší výrobce hliníku na světě a otázkám bezpečnosti práce, zdraví a ochrany životního prostředí věnuje velkou pozornost. Pro všechny její "dcery" platí jasná pravidla hry, která musejí dodržovat. Podle Rudolfa Šimka jsou tato kritéria někdy přísnější než ta platná v dané lokalitě, někdy jsou zase přísnější kriteria České republiky. Plnit se musí vždy ta přísnější.

Není proto divu, že Alcoa ve Stříbře má i svého pracovníka, který se specializuje i na ergonomické otázky. Je jím Pavel Cihlář a podnik si ho vybral z vlastních řad a také vychoval: "Investice v posledních dvou letech do pracovního prostředí dosahují několika milionů korun. Jen položení protiúnavových koberců pro operátory ve výrobě přišlo na přibližně milion. Ale děláme i jiná opatření. Zvedli jsme podlážky vozíků, aby se operátorky při nakládání nemuseli ohýbat s dokončenou součástkou. Řekne se dvě tři sta ohnutí páteře za směnu, ale zkuste si to se součástkou v ruce. Nebo: veškerý pohyb materiálu máme dnes na vozících různé velikosti. Prakticky nic se nenosí. A mohl bych pokračovat opatřeními v kancelářích - nové ergonomické židle, podpěrky pod nohy, LCS displeje..."

ČÍSLA, KTERÁ VARUJÍ

Jana Hlávková z Centra pracovního lékařství Státního zdravotního ústavu v Praze má pro ochranu a podporu zdraví na pracovišti další pádné údaje. Eurostat podle ní vyčíslil, že muskuloskeletární poruchy přinášejí Evropské unii ztrátu ve výši 0,5 až dvě procenta HDP a jsou odpovědné za 40 až 50 procent pracovních neschopností.

Podle Pavla Urbana ze Státního zdravotního ústavu stoupl v Česku od roku 1994 do roku 2006 počet hlášených nemocí svalového a kosterního aparátu z pracovního poškození o třetinu. Podíl žen stoupl z 20 na 40 procent. Nejvíce případů tradičně má Moravskoslezský kraj.

Urban připomněl, že těmto poruchám se dá předcházet. Na internetové adrese www.szu.cz v sekci centrum pracovního lékařství si podniky mohou stáhnout takzvané ergonomické checklisty. Když je vyplní, zjistí konkrétní rizika pro zdraví svých pracovníků. Současně dostanou od odborníků návod, jak tato rizika odstranit a do budoucna jim předcházet.

JDE O ŠIRŠÍ PROBLÉM A NEJEDNOTNÉ ŘEŠENÍ

Problematiku zdraví pracovníků řeší také hnutí nazvané "Podnik podporující zdraví". Je pojato šířeji a garantem je v tomto případě Ministerstvo zdravotnictví ČR. O některých projektech z této oblasti už HR Management psal (např. HRM 6/2007).

Dlouhou tradici například v tomto směru má dříve Nová huť a nyní za nového vlastníka ArcelorMittal. Již léta tam funguje komplexní systém zdravotní péče o zaměstnance. Vedoucí referátu Sociální služby této firmy Jarmila Dybalíková ho charakterizuje takto: "Zajišťuje na odpovídající úrovni závodní preventivní péči a zajištění první pomoci. Byl dotvořen přijetím Projektu podpory zdraví. Jeho hlavním nástroji jsou cílené programy pro jednotlivce nebo vybrané skupiny zaměstnanců - dvoutýdenní léčebně-rehabilitační pobyty, manažerské ozdravné pobyty, ambulantní programy na podporu péče o pohybové a dýchací ústrojí..."

Podpoře zdraví na pracovišti je věnována i certifikace podniků titulem "Bezpečný podnik". Existují i různá občanská sdružení, která chtějí k řešení této problematiky přispět. Třeba tím, že se snaží do českých podmínek převést americké učebnice pro manažery, kde se této problematice firmy věnují mnohem více než v Česku.

K zvýšení zájmu o tuto oblast asi přispěje i fakt, že od příštího roku by měly společnosti podnikající v ČR platit část nemocenské a zaměstnanci už od letošního nemocenskou první tři dny nepobírají. Také by bylo asi užitečné celé úsilí o zdraví a bezpečnost v podnicích více propojit a koordinovat - napříč rezorty.



zaměstnanci nahlášená svalová přetížení


Lokalizace 2003 2004 2005 2006 2007

Páteř krční - - 3 1 -

Páteř hrudní - - - 1 -

Páteř bederní 1 - 1 1 -

Páteř celkově 3 - - - -

Rameno 1 - 2 - -

Loket 2 - 10 - -

Předloktí a zápěstí 42 38 26 19 8

Prst 1 - 2 - -

Karpální tunel - - 6 - 5



Zdroj: Alcoa Fujikura Czech s.r.o.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů