Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stovky milionů proti povodním

Stovky milionů proti povodním

JIŽNÍ ČECHY - Vyšší kapacita Lipenské přehrady, hlubší koryta řek, přestěhování mostu přes Polečnici a bezpečnější hráz nádrže Římov.

Tyto projekty za více než půl miliardy korun by měly pomoci ochránit jižní Čechy před velkou vodou. Většinu těchto staveb dokončí Povodí Vltavy ještě letos nebo příští rok.

Český Krumlov chce přemístit kamenný most přes říčku Polečnici na Chvalšinské ulici. Most z roku 1768 prohlásilo ministerstvo kultury na žádost místních památkářů za kulturní památku. Město toto rozhodnutí napadlo u soudu. K žádosti o přesun mostu do Jelení zahrady se nyní musí vyjádřit českobudějovický památkový ústav, poté jej posoudí ministerstvo kultury. V místech poblíž českokrumlovského zámku, kde by měl most stát, byl ještě na začátku 17. století zámecký rybník a od 30. let minulého století zahrádky. Povodně ale území poničily a zahrádky zanikly. Nyní si město nechává zpracovat studii, podle níž by měl v zahradě vzniknout městský park.

Ještě nedávno přitom hrozilo, že můstek stavbu zábran proti velké vodě za 88 milionů korun zablokuje. Odborníci odhadují náklady na jeho přestěhování až na pět milionů korun. Na Polečnici chce Povodí Vltavy vybudovat nové, vyšší břehy a zvýšit o půl metru lávku pod zámkem. Obyvatele Krumlova tak ochrání před stoletou vodou.

Až se vyřeší most, zažádá si Povodí o stavební povolení na prohloubení koryta Vltavy o 94 centimetrů. Pokud bude projekt na opatření na Vltavě úspěšný na ministerstvu zemědělství, začne se ještě letos a končit by se mohlo v roce 2009. Z řeky zmizí různé náplavové ostrůvky. Vltava prý tak bude pro turisty ještě atraktivnější. Je třeba práce načasovat mimo letní sezonu. Úsek totiž využívají vodáci.

Podobné úpravy plánují také v Českých Budějovicích, kde Povodí vyčlení 160 milionů na odbagrování šest kilometrů dlouhého úseku řeky Vltavy mezi Dlouhým a Novým mostem. Ve městě se především zvýší průtok vody. Úpravy nejsou příliš technicky složité, ale vytěží se zde velké množství bahna, které bude třeba někam odvézt. Práce by měly začít ještě letos.

Krumlov by měla v budoucnu chránit i větší kapacita lipenské nádrže. O čtyřicet centimetrů vyšší hladina zadrží navíc 20 milionů metrů krychlových vody. S tím budou souviset i úpravy výpustě hráze Lipno I a vylepšení koruny hráze nádrže Lipno II.

Opatření v kraji proti velké vodě v milionech Kč:

Úprava koryta Vltavy v Českých Budějovicích - 160

Úprava koryta Vltavy v Krumlově - asi 130

Úprava koryta Polečnice v Krumlově - 88,5

Rekonstrukce Novořecké hráze - 130

Novořecké splavy - 80

Zvýšení bezpečnosti římovské nádrže - 12,2

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů