Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda bude jednat o dalším financování čištění odpadních vod

Vláda bude jednat o dalším financování čištění odpadních vod
Vláda dnes bude jednat o dalším financování čištění městských odpadních vod podle příslušných evropských směrnic, ke kterému se Česko zavázalo při vstupu do EU. Podle ministerstva zemědělství, jež materiál kabinetu předkládá, si systém do roku 2010 ještě vyžádá investice za zhruba 49 miliard korun. Více než polovina této částky by měla být financována pomocí peněz z evropských fondů.

Ondřej Veselý z tiskového oddělení ministerstva zemědělství ČTK řekl, že zhruba 33 miliard korun by měly česká města a obce získat z operačního programu životní prostředí a evropského fondu ISPA, dalších šest miliard korun poskytne ministerstvo zemědělství, ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Deset miliard korun pak tvoří zdroje investorů.

Česká republika se v přístupové smlouvě zavázala k tomu, že voda z kanalizace všech obcí s více než 2000 obyvateli bude do konce roku 2010 vyčištěna podle evropských norem, jinak se nesmí vrátit zpět do přírodního koloběhu. Zástupci Česka v Bruselu vyjednali, že nárok na odstupňované dotace budou mít obce, jež s provozovateli vodovodů uzavřely smlouvy maximálně do roku 2022. Česká města již loni do Bruselu poslala projekty řádově za miliardy korun.

Ministři dnes mají na programu také novelu zákona o dani z přidané hodnoty či návrh výzkumného programu ministerstva zemědělství VAK.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů