Pátek, 26. dubna 2024

Na Ústí padla inverze a smrad

Zdrojem zápachu je pravděpodobně zkušební provoz v trmickém lihovaru, který prý do května zmizí
Na Ústí padla inverze a smrad
Ústí nad Labem/Metropole kraje se včera zahalila do inverze a prachu. Přidal se ale i nepříjemný zápach. Podle některých odborníků se zápach šířil z trmického lihovaru. Inverze šíření zápachu až do centra města podporuje. Že by to tak ale mohlo být, přiznává i lihovar. "Je možné, že rozšíření zápachu z lihovaru až do Ústí má inverze na svědomí také. Prý je to cítit až v Řehlovicích. Ten zápach je natolik charakteristický, že lze poznat jeho zdroj," uvedl Ivan Hrabal z ústeckého oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí. "Jinde, například v Záluží, máme problém určit, odkud zápach pochází. U lihovaru je to poměrně jasné." Podle Hrabala by tu ČIŽP mohla výrazně zasáhnout. "Je to ale složité, protože lihovar je zatím ve zkušebním provozu. Předpoklad je, že mohou nastat komplikace." Dodal ovšem, že zde to trvá už delší dobu. "Déle, než by bylo záhodno. Pokud zjistíme, že provozovatel porušuje hrubě své povinnosti, je tu možnost i nepovolit další činnost," naznačil. "Musíme se však přesvědčit, že odstraňování provozních komplikací provádějí nedůsledně," uvedl Hrabal. Krajská hygienická stanice (KHS) se tím podle svého ředitele Josefa Trmala už začala zabývat. "Je možné, že zdrojem zápachu ve městě lihovar opravdu je," připustil. "Dnes jsme na to dostali podnět," oznámil Deníku včera. Lihovar se brání, že prozatím je ve zkušebním provozu. Ten by měl skončit v květnu. Do té doby prý zápach odstraní. "Rozptylové podmínky na to asi budou mít nějaký vliv," řekl předseda představenstva a generální ředitel PLP, vlastnícího trmický lihovar, Antonín Vávra.

Podnik prý intenzivně na jeho odstranění z ovzduší pracuje. "Máme tu mnoho technologických zařízení, které postupně zkoušíme. Je to složité. Fakt je, že to tu dřív nepáchlo a teď ano, což by se nemělo dít," řekl Vávra. Zároveň dodal, že pokud se provoz v podniku zastaví, odborníci nikdy nezjistí, proč tak smrdí. "Bez toho prostě nezjistíme, proč se to děje." Podmínkou k povolení výroby ovšem je odstranění zápachu. "Jestliže nebude zápach odstraněn, nebude také povolen trvalý provoz," uvedl vedoucí oddělení ochrany životního prostředí Václav Veltruský z Krajského úřadu. Inverze znamená, že je při zemi v nížinách chladněji, než na horách. "V podstatě to může být tak, že se vrstva vzduchu při zemi ochladí, anebo že ve vyšších vrstvách atmosféry proudí teplý vzduch," vysvětlil David Král z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V současnosti se podle nějnedá hovořit o nebezpečnosti inverze tak, jako před rokem 1989. "Ohledně vzniku smogu lze dnes upozornit na problém lokálních topenišť. Znečištění vzduchu ale bude určitě vyšší tam, kde se kumuluje doprava," pokračoval Král. "Zde totiž narůstá prašnost. Prach do budoucnosti skutečně znamená potenciální nebezpečí." Jestli zápach, který byl včera ráno cítit na Mírovém náměstí, sem skutečně doputoval až z Trmic právě díky inverzi, prý nelze říci. "Musela by se na to zpracovat rozborová studie," dodal Král. Podle předpovědí ČHMÚ by jinak dnes měly být mírně nepříznivé rozptylové podmínky. Z výsledků včerejšího měření imisí vyplývá, že zatím škodliviny v ovzduší limity nepřekračují. ČHMÚ zároveň varuje, že inverze může negativně působit na kardiaky a osoby s nemocemi dýchacího ústrojí. V místech s déletrvající mlhou nebo nízkou oblačností mohou pociťovat zvýšenou zátěž také psychicky labilní jedinci. Tradičně ekologičtí aktivisté tvrdí, že ke zlepšení situace ve městě by napomohly investice do rozvoje MHD a životního prostředí jako takového. "S tím je potřeba počítat dopředu, třeba při tvorbě městského rozpočtu," uvedl Marian Páleník ze společnosti Přátelé přírody. "Ne nejprve počítat se vším ostatním a ve finále říci, že na životní prostředí a MHD už nezbyla ani koruna," dodal Páleník.

Foto - METROPOLE V MLZE. Nad Ústí nad Labem se včera vznášela inverze. Z Větruše nebylo skoro vidět na Mariánský most ani sídliště Dobětice.
Foto - Deník/Jan Vraný

JANNI VORLÍČEK
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů