Pátek, 26. dubna 2024

Čistota ve městě a psi

Čistota ve městě a psi

MOST – TEPLICE – CHOMUTOV  Pořídit si pejska je jistě pro každého, zvláště ty nejmenší nebo osamělé z nás, radostná událost. Mnohdy si ale  budoucí páníček není schopen uvědomit a následně osvojit veškeré povinnosti, které plynou z vlastnictví psího miláčka. Jednou z nich je úklid exkrementů po našich pejscích. Čemu se vystavujeme, co porušujeme a co můžeme způsobit, pokud půjdeme svého mazlíčka venčit a zanecháme jeho hromádku bez povšimnutí?

Cesta z odpolední procházky nemusí vždycky končit příjemně. Přesto, že našlápnout do „čehosi“ podle lidového rčení značí zaručené štěstí, vaše čichové buňky nemusí reagovat stejným nadšením, jako vaše radost z očekávaného období. „Obvinit psa se nabízí, ale za každého psa odpovídá jeho držitel, takže vinu nese jen on sám“, uvedla Soňa Chocholoušková, dispečerka Ekologického centra Most, které poskytuje bezplatnou ekoporadenskou službu pro veřejnost. Podle nejaktuálnějších informací žije na území města Mostu přibližně 67 tis. obyvatel a 4 700 psů. Každý čtrnáctý  občan města je tedy držitelem psa. V Litvínově je dle současného stavu majitelem psa každý sedmý občan. Každý jedenáctý občan si pořídil psího mazlíčka v Teplicích a stejně tak i v Chomutově. Pokud si uvědomíme, že naše města jsou tvořena z velké části panelovými domy, pak si umíme i představit vzhledem k hustotě obyvatelstva, kolik pejsků se na takovém sídlišti pohybuje.

Povinnost neznečišťovat, stejně jako nezanedbávat úklid veřejného prostranství  je dána Zákonem o obcích č. 128/2000 sb.  a Zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích. Jakékoliv místo, kde venčíte psa je považováno za veřejné prostranství. Takže prakticky kdekoliv můžete být osloveni strážci pořádku. Většinou ale bude neukázněný pejskař vyzván v případě, kdy bez jediného ohlédnutí odchází z místa, kde se jeho pejsek v podřepu na delší dobu zastavil. Hlídky městské policie mají pravomoc v takovém případě zasáhnout. „Vždy záleží na vyhodnocení celé situace“: uvedl Ing. Luboš Trojna, tiskový mluvčí Městské policie v Mostě. Například pokud stará babička vyjde před svůj vchod a její miláček vykoná potřebu na tomto místě, jedná se o podstatně menší prohřešek, než když majitel bojového plemene nechá vyprázdnit svého šampióna v okolí dětského hřiště nebo pískoviště. Při stanovení výše sankce se také bere ohled na to, zda byl už pejskař v minulosti upozorněn nebo pokutován. Takže pokud takové strážce pořádku potkáte, čeká vás přinejmenším napomenutí. V takovém případě byste si měli uvědomit, že štěstí máte daleko větší než dotyčný smolař, který hromádku vašeho miláčka nemine. Stačí se nad sebou zamyslet a vaši povinnost od příštího venčení přijmout. Pokud bude vaše počínání vyhodnoceno jako závažnější nebo jste již z minulosti nedbal napomenutí, vystavujete se pokutě až do výše 1000 korun. V komplikovanějších a závažnějších případech může být s vámi vedeno správní řízení.

Psí výkaly bezesporu hyzdí naše veřejné prostranství. To ale není jediné negativum a nebezpečí. Mohou být příčinou řady chorob, především parazitárních. Například přímým stykem se psím výkalem se můžeme nakazit toxokarozou (škrkavky). Výjimečně by mohlo dojít i k nákaze měchožilem zhoubným,  hádětem střevním a prvoky, které parazitují ve střevech zvířat. Zvláště velké nebezpečí hrozí malým dětem, které se mohou nakazit na pískovištích nebo dětských hřištích.

„Mnozí držitelé psů se ohánějí tím, že za psa řádně platí poplatky, stanovené městem“: uvedla Soňa Chocholoušková. Poplatky za psa jsou jakási účelová daň, která je stanovena zákonem. Stávají se součástí rozpočtu města spolu s ostatními, zákonem stanovenými poplatky. Žádný z poplatků není nijak účelově vázán. Magistrát města Mostu tyto prostředky například používá k zaplacení firmy, která odklízení psích výkalů denně provádí. Mezi další aktivity hrazené z rozpočtu města, které napomáhaly tuto situaci vyřešit, byla v minulosti možnost získat zdarma od magistrátu sáčky na psí výkaly s lopatičkou. Na území města byly rovnoměrně rozmístěny specielní koše k odhazování použitých sáčků. Bohužel se tato možnost neosvědčila. Kontejnery se stávaly terčem vandalů, někde zmizely úplně. Zdá se, že snaha, která měla být stimulací lidí k výkonu povinností uložených zákonem nebyla úspěšná, stejně jako snaha řešit takovým způsobem problematiku znečištění veřejného prostranství.

Litvínovští obyvatelé, kteří mají řádně přihlášeného pejska mají zdarma k dispozici jednak sáčky na psí exkrementy na finančním odboru a asi dvacet kontejnerů rovnoměrně rozmístěných po městě, určené výhradně k těmto účelům. Rovněž v Chomutově mohou získat pejskaři tyto sáčky zdarma na informačním centru Městského úřadu. V Teplicích se v těchto dnech rozhoduje o možnostech, kterým směrem uvolnit přidělené finanční prostředky tak, aby byl zajištěn úklid veřejných prostranství a zeleně právě po nezodpovědných pejskařích.

Zákony a jejich dodržování je věc všeobecně známá, ale pak je tady i otázka individuálního přístupu. Jsou skutečně i lidé, kteří pravidelně venčí své pejsky například s obyčejným igelitovým sáčkem, který po použití odloží do kontejneru na směsný odpad. Ke svému konání nepotřebují žádné zákony a vyhlášky. Jednoduše jim přijde správné zanechat veřejné prostranství čisté a bez újmy. Do budoucna by se mohli nebo spíše měli tito lidé stát příkladem. V opačném případě budou totiž strážci zákona a pořádku ve městě nekompromisní a pejskaři budou přísně a častěji pokutováni.

Držitelé psů, kteří vlastní zahrádku nebo rodinný domek a jsou zároveň nadšenými zahrádkáři mohou výkaly domácích zvířat za zvláštních podmínek kompostovat. Vzhledem k tomu, že exkrementy mohou obsahovat právě spoustu různých škůdců a chorob, musí být zajištěna teplota nad 65°C po dobu nejméně 6 dnů. Dojde k tzv. hygienizaci, při které se zničí veškeré patogeny. Pro ještě větší nadšence je možné si opatřit kompostér pro rozklad psích exkrementů. Podrobnější informace týkající se této problematiky je možné získat na bezplatné lince Ekologického centra v Mostě.

Autor článku: Soňa Chocholoušková, dispečerka Ekologického centra Most
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů