Středa, 24. dubna 2024

Lidé na Blanensku si více staví domovní čistírny odpadních vod

Lidé na Blanensku si více staví domovní čistírny odpadních vod
Lidé na Blanensku si u svých novostaveb stále častěji pořizují domovní čistírny odpadních vod. Vyplývá to z informací odboru životního prostředí radnice v Blansku. Zatímco v roce 2001 bylo v regionu uvedeno do užívání jen deset domovních čistíren, loni bylo zkolaudováno 50 těchto zařízení. Investoři si spočítali, že se jim prvotní vysoká investice do čistírny časem vrátí, řekl dnes ČTK vedoucí odboru Pavel Konečný.

Malé domovní čistírny filtrují tekutý odpad z rodinného domu. Vyčištěná voda z nich odtéká do vodních toků, kaly se usazují v čistírně a uhnívají. Domácí čistírnu není třeba čerpat několik let. Stavba tohoto zařízení si vyžádá náklady asi 100 000 korun.

Čistírny si pořizují lidé, kteří si staví domy v oblastech, kde není veřejná kanalizace. Mohou postupovat i klasickou cestou -- postavit si tradiční fekální jímku. Její výstavba přijde na zhruba 40 000 korun. Jímka je uzavřená nádrž, kterou je nutné pravidelně vyvážet. Ročně se tyto náklady mohou vyšplhat až na 15 000 korun. Odpad z jímky končí v čistírnách odpadních vod.

"Čistírna je sice dražší než jímka, nemusí se ale zase tak často vyvážet. Časem se proto investice do domovní čistírny rozhodně vrátí," uvedl Konečný. Čistírny si podle něj staví majitelé novostaveb v Lipůvce, Šebrově nebo Svinošicích.

Ekologové jsou s tímto vývojem spokojeni. Upozorňují na to, že odpad z fekálních jímek často končí nikoli v klasických čistírnách, jak to stanovuje zákon, ale na polích.

Vladimír Klepáč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů